Adopteer een monument

Herdachte groepen: Algemeen
Onthulling: 1947
Adopteer dit monument.

Joure, 'Douwe Egberts-monument' (foto: Ars Longa Tentoonstellingen, Amsterdam)
Joure, 'Douwe Egberts-monument' (foto: Ars Longa Tentoonstellingen, Amsterdam)
Joure, 'Douwe Egberts-monument' (foto: Ars Longa Tentoonstellingen, Amsterdam)

Het monument

Vorm en materiaal
Het 'Douwe Egberts-monument' te Joure (gemeente De Fryske Marren) is een wit natuurstenen beeld van een staande vrouwenfiguur die haar rechterhand afwerend omhoog heft. Haar linkerhand is gevuld met goede gaven. Onder de vrouw bevindt zich een schip dat op een ruige zee vaart. Het beeld is geplaatst op een cirkelvormig voetstuk.

Tekst
De tekst op het voetstuk luidt:

'ZO VERVULT DE LIEFDE DE GEHELE WET
VAN HET PERSONEEL VAN DOUWE EGBERTS 1940 - 1945'.

Symboliek
De woelige golven symboliseren de bezettingsjaren en het schip stelt het 'grote D.E.-gezin' voor.

Wijziging
In de zomer van 1979 werd het monument verplaatst naar het midden van het parkeerterrein. Op de oorspronkelijke plaats was door bomen de achterkant van het beeld aan het oog onttrokken.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het 'Douwe Egberts-monument' te Joure (gemeente De Fryske Marren) werd door het personeel aangeboden als dank voor hetgeen D.E. in de oorlogsjaren voor haar werknemers heeft gedaan.

De directie heeft zich tot het uiterste ingespannen om de mensen voor uitzending naar Duitsland te behoeden. In de hongerwinter van 1944-1945 zorgde D.E. in Joure voor voedseltransporten naar het personeel in Utrecht. De eerste hongerevacués die in Joure aankwamen, waren kinderen van Utrechtse collega's.

Onthulling
Het monument is onthuld in het voorjaar van 1947.

Locatie
Het monument bevindt zich op het parkeerterrein van de Douwe Egberts Koninklijke Tabaksfabriek, Koffiebranderijen, Theehandel B.V. te Joure (gemeente De Fryske Marren).

Bronnen

  • Verzetsmuseum Friesland: www.verzetsmuseum.nl;
  • Tekens aan de weg - Tekens aan de wand, C. Reitsma (Leeuwarden, 1980). ISBN 9033020009.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht