Adopteer een monument

Herdachte groepen: Burgerslachtoffers
Ontwerper: Firma Smits & Zonen
Onthulling: 4 mei 1987
Adopteer dit monument.

Grave, monument aan de Hoofdwagt (Foto: M. Janssen Reinen)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument aan de Hoofdwagt te Grave is een plaquette, vervaardigd uit grijze natuursteen. De gedenkplaat is 55 centimeter hoog en 1 meter 15 breed.

Tekst
De tekst op de plaquette luidt:

'DE OORLOG EISTE
TER EERBIEDIGE NAGEDACHTENIS
AAN DE INWONERS
VAN GRAVE, VELP EN ESCHAREN
DIE IN DE JAREN
1940 - 1945
HUN LEVEN LIETEN
ALS SLACHTOFFER VAN
OORLOGSGEWELD EN ONDERDRUKKING'.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument aan de Hoofdwagt te Grave is opgericht ter nagedachtenis aan dertig inwoners van de plaatsen Grave, Velp en Escharen, die tijdens de bezettingsjaren door oorlogshandelingen zijn omgekomen.

Onthulling
Het monument is onthuld op 4 mei 1987.

Bronnen

  • Gemeente Grave;
  • Ter nagedachtenis en ter bezinning - Oorlogs- en verzetsmonumenten in Nijmegen en omgeving van Margreet Janssen Reinen, Miep Janssen Reinen-Wannet en Ab Uijen. (Molenhoek 1994). ISBN 90-71832-25-2.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Bijdragen

Jan Timmermans | 12 juli 2018

Deze plaquette wordt niet meer gebruikt.
In de plaats daarvan is op de Dodenherdenking 2017 een plaquette aangebracht met alle oorlogsslachtoffers uit de gemeente Grave.