Adopteer een monument

Herdachte groepen: Allen
Ontwerper: Pater L.A.M. Goossens
Onthulling: 28 juli 1956
Adopteer dit monument.
Dit monument is in schooljaar 2018-2019 geadopteerd door OBS Harlekijn.

Cuijk, 'De Barmhartige Samaritaan' (foto: B. van Bohemen / NIOD)
Cuijk, 'De Barmhartige Samaritaan' (foto: B. van Bohemen / NIOD)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument 'De Barmhartige Samaritaan' in Cuijk is een zandstenen beeld van een liggende vrouwenfiguur met een man die zich over haar ontfermt. Het beeld is geplaatst op een gemetseld voetstuk. Het beeld is 65 centimeter hoog, 1 meter 44 breed en 46 centimeter diep. Het voetstuk is 87 centimeter hoog, 1 meter 60 breed en 55 centimeter diep.

Tekst
De tekst op het voetstuk luidt:

'AANGEBODEN DOOR DE B.O.S.S.
AAN DE GEMEENTE CUIJK
28 JULI 1956.'

Symboliek
De bijbelse vertelling van de Barmhartige Samaritaan staat symbool voor naastenliefde en offerzin. In het Nieuwe Testament verhaalt Lukas over de Barmharige Samaritaan die eens een beroofde en gewonde reiziger, die onderweg was van Jeruzalem naar Jericho, verzorgde en naar een herberg bracht.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

'De Barmhartige Samaritaan' in Cuijk is opgericht ter nagedachtenis aan alle medeburgers die tijdens de bezettingsjaren door oorlogshandelingen zijn omgekomen.

Het beeld werd door een Pools kunstenaar gemaakt uit een stuk steen dat afkomstig was van het Rijksdaggebouw van Berlijn. Het kunstwerk bereikte zijn oorspronkelijke bestemming niet (paus Pius XII), doordat de Russen weigerden de zonegrens open te stellen. Dankzij de Nederlandse directeur van de charitas-missie in Berlijn belandde het beeld ten slotte in Cuijk.

Oprichting
Het beeld werd aangeboden door de Bond van Oud-Stoottroepers en Stoottroepers.

Onthulling
Het monument is onthuld op 28 juli 1956.

Locatie
Het monument is geplaatst op de hoek Stationsplein/Stationsstraat te Cuijk.

Bronnen

  • Gemeente Cuijk;
  • Ter nagedachtenis en ter bezinning - Oorlogs- en verzetsmonumenten in Nijmegen en omgeving van Margreet Janssen Reinen, Miep Janssen Reinen-Wannet en Ab Uijen. (Molenhoek 1994). ISBN 90-71832-25-2.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht