Adopteer een monument

Herdachte groepen: Geallieerde militairen
Ontwerper: H. van den Hoogen
Onthulling: 17 september 1977
Adopteer dit monument.

Groesbeek, monument bij de Sint-Jansberg (Foto : B. van Bohemen / NIOD)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument bij de Sint-Jansberg te Groesbeek (gemeente Berg en Dal) is een ingemetselde plaquette van zwarte natuursteen. Op de gedenkplaat is het wapen van de Royal Air Force aangebracht.

Tekst
De tekst op de plaquette luidt:

'FRED MAREAN RCAF PIL.
HARRY BENTLEY RAF NAV.
WILLIAM McLELLAND RAF WO.
CHARLY DYER RAF FE.
WALTER GOSNELL RAF BA.
BERN. SINGLETON RAF MU/AG
GEORGE BENSON RAF R/AG

IN DE NACHT VAN 12-13 MRT. 1943
KWAM HIER DE BEMANNING OM
VAN DE BRITSE HALIFAX
BOMMENWERPER DT 774

UDEN CEM + R.I.P.'.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument bij de Sint Jansberg te Groesbeek (gemeente Berg en Dal) is opgericht ter nagedachtenis aan de zeven omgekomen bemanningsleden van de Britse Halifax bommenwerper DT 774 die hier in de nacht van 12 op 13 maart 1943 is neergestort.

De namen van de zeven slachtoffers luiden:

George Benson, Harry Bentley, Charly Dyer, Walter Gosnell, William McLelland, Fred Marean en Bern. Singleton.

De Halifax was een van de 23 verongelukte toestellen (behorend tot de ruim 450 bommenwerpers) die deelnamen aan de tweede aanval op de staalstad Essen. Met deze actie wilden de geallieerden de oorlogsindustrie van de bezetter treffen. Alle omgekomen Britse vliegers uit deze regio werden door de bezetter voor onderzoek naar Uden overgebracht en daar begraven.

Onthulling
Het monument is onthuld op 17 september 1977.

Bron
Ter nagedachtenis en ter bezinning - Oorlogs- en verzetsmonumenten in Nijmegen en omgeving van Margreet Janssen Reinen, Miep Janssen Reinen-Wannet en Ab Uijen. (Molenhoek 1994). ISBN 90-71832-25-2.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.