Adopteer een monument

Herdachte groepen: Burgerslachtoffers
Onthulling: 1946
Adopteer dit monument.

Nijmegen, monument op de R.K. begraafplaats (Foto: Rob Essers)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument op de R.K. begraafplaats in Nijmegen is een kapel, bekroond met een kruis. Op de kapel zijn twee wit natuurstenen plaquettes aangebracht.

Tekst
Op de plaquettes zijn de datum '22 FEBR. 1944' en de namen en geboortedata van dertig oorlogsslachtoffers aangebracht.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument op de R.K. begraafplaats in Nijmegen is opgericht ter nagedachtenis aan dertig oorlogsslachtoffers (acht religieuzen en 22 kinderen) die zijn omgekomen toen op 22 februari 1944 het klooster 'St.-Louis' van de zusters van J.M.J. aan de Burchstraat werd getroffen door een bom.

In februari 1944 werd tijdens de 'Big Week' getracht de vliegtuigindustrie van de bezetter te vernietigen. Bij vergissing werd op de derde dag van de operatie (22 februari) het stadshart van Nijmegen door Amerikaanse bommenwerpers verwoest door 144 brisantbommen en circa 150 splinterbommen. Het aantal slachtoffers is nooit exact vastgesteld, doordat de schade enorm was (1.300 huizen werden verwoest), een deel van de lichamen onherkenbaar was en veel slachtoffers van buiten de stad waren gekomen. Meer dan 500 slachtoffers (van de in totaal ruim 800) zijn op 26 februari 1944 tegelijk begraven op de Algemene begraafplaats aan de Graafseweg. Sommigen zijn later herbegraven.

Meer informatie over de dertig slachtoffers bij het klooster vindt u hier

Onthulling
Het monument is onthuld in 1946.

Locatie
Het monument bevindt zich op de R.K. begraafplaats, gelegen aan de Daalseweg in Nijmegen.

Bronnen

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht