Naar overzicht
Naar overzicht
  • Het monument
  • Leg een bloem
  • Uw verhaal

Het monument

Vorm en materiaal
Het verzetsmonument in Nijmegen is een grijs natuurstenen beeld van een pelikaan, geplaatst op een voetstuk met in reliëf een tekst.

Teksten
De tekst op het voetstuk luidt:

‘WIM BEERMAN
HERMAN OOLBEKKINK
6-6-1944′.

De tekst onder de rechtervleugel van de pelikaan luidt:

‘BART HENDRIKS
ALBERT MARCUSSE
6-6-1944′.

Symboliek
De pelikaan is een christelijk symbool van naastenliefde en mededogen, omdat zij haar jongen zou voeden met haar eigen bloed. De sculptuur staat symbool voor de inbreng van het verzet in de strijd tegen de bezetter. De grote vleugels van de pelikaan verwijzen naar de bescherming van de burgers door de Nijmeegse politie. De in de eigen borst pikkende snavel herinnert aan hun inzet tot de dood.

Wijzigingen
Op 9 september 2006 is er aan de achterkant van het voetstuk een extra reliëf aangebracht ter ere van de heer Cees de Jong, de vijfde verzetsheld die bij de aanslag betrokken was. In tegenstelling tot de andere slachtoffers is bij Cees de Jong geen jaartal aangebracht. De reden van deze toevoeging is dat de wijk waar het monument staat, in dat jaar werd uitgebreid met een vijfde straat. De verzetsgroep die met dit monument wordt geëerd, bestond uit vier politiemannen en een burger (Cees de Jong). Tot dat moment was gekozen om het monument (en de wijk) alleen te richten op de politiemensen die lid waren van de groep. De uitbreiding bood de gelegenheid ook dit burgerslachtoffer te eren.

De geschiedenis

Het verzetsmonument in Nijmegen is opgericht ter nagedachtenis aan vier leden van de verzetsgroep van de Nijmeegse politie (drie agenten en een rechercheur) en aan een Nijmeegse burger.

De namen van de vier slachtoffers luiden:

Wim Beerman, Bart Hendriks, Albert Marcusse en Herman Oolbekkink.

Op 24 september 1943 mislukte op de Daalseweg een aanslag op de infiltrant en verrader Ederveen, die contacten onderhield met de Sicherheitsdienst in Den Haag. Vijf verzetsmensen werden opgepakt en ter dood veroordeeld: Herman Oolbekkink, Albertus H. Marcusse, Wilhelmus A. Beerman, Batholomeus Th. Hendriks en Cees de Jong. Zij werden in de duinen van Overveen gefusilleerd op 6 juni 1944.

De politieagenten Beerman, Hendriks en Marcusse zijn met korpseer begraven op het kerkhof van de H. Landstichting. Rechercheur Oolbekkink is met korpseer begraven op het ereveld Vredehof. Cees de Jong is bijgezet op de Erebegraafplaats Bloemendaal.

Onthulling
Het monument is onthuld op 12 september 1987.

Oorlogsslachtoffers

Er zijn nog geen personen uit de database van de Oorlogsgravenstichting gekoppeld aan dit monument.

De Oorlogsgravenstichting heeft een database met namen en verhalen van oorlogsslachtoffers. Veel van deze slachtoffers worden herdacht door middel van een monument. Wilt u ons helpen om de namen en verhalen van slachtoffers te koppelen aan het monument waarop hun naam vermeld staat? Kijk dan op de website van de Oorlogsgravenstichting, ziet u in de database een naam die ook voorkomt op dit monument? Maak dan een account aan en koppel de persoon uit de database aan dit monument. Enkele dagen na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Meer informatie

Bronnen

  • Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945;
  • Ter nagedachtenis en ter bezinning – Oorlogs- en verzetsmonumenten in Nijmegen en omgeving, Margreet Janssen Reinen, Miep Janssen Reinen-Wannet en Ab Uijen. (Molenhoek 1994). ISBN 90-71832-25-2;
  • De heer Rob Essers;
  • De heer Wassink.

Leg een bloem bij dit monument

Klik op onderstaande knop om een digitale bloem bij dit monument te leggen. Je kunt kiezen uit een rode gerbera, een witte roos of een blauwe Iris. Ook is het mogelijk om een persoonlijke boodschap toe te voegen. Nadat het formulier is verstuurd toont de bloem op deze pagina (vergeet niet om de pagina opnieuw te laden). 

Leg een bloem

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers


Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (zoals een correctie of aanvulling) doorgeven? Maak dan gebruik van de formulieren.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets anders melden? Kijk bij de veelgestelde vragen of stuur ons een bericht.

Tooltip contents