Adopteer een monument

Herdachte groepen: Verzet Nederland
Ontwerper: Ben van Pinxteren
Onthulling: 12 september 1987
Adopteer dit monument.
Dit monument is in schooljaar 2018-2019 geadopteerd door RKBS Klein Heyendaal.

Nijmegen, verzetsmonument (foto: M. Janssen Reinen)
Nijmegen, verzetsmonument (foto: Rob Essers)
Nijmegen, verzetsmonument (foto: Rob Essers)
Nijmegen, verzetsmonument (foto: Rob Essers)

Het monument

Vorm en materiaal
Het verzetsmonument in Nijmegen is een grijs natuurstenen beeld van een pelikaan, geplaatst op een voetstuk met in reliëf een tekst.

Teksten
De tekst op het voetstuk luidt:

'WIM BEERMAN
HERMAN OOLBEKKINK
6-6-1944'.

De tekst onder de rechtervleugel van de pelikaan luidt:

'BART HENDRIKS
ALBERT MARCUSSE
6-6-1944'.

Symboliek
De pelikaan is een christelijk symbool van naastenliefde en mededogen, omdat zij haar jongen zou voeden met haar eigen bloed. De sculptuur staat symbool voor de inbreng van het verzet in de strijd tegen de bezetter. De grote vleugels van de pelikaan verwijzen naar de bescherming van de burgers door de Nijmeegse politie. De in de eigen borst pikkende snavel herinnert aan hun inzet tot de dood.

Wijzigingen
Op 9 september 2006 is er aan de achterkant van het voetstuk een extra reliëf aangebracht ter ere van de heer Cees de Jong, de vijfde verzetsheld die bij de aanslag betrokken was. In tegenstelling tot de andere slachtoffers is bij Cees de Jong geen jaartal aangebracht. De reden van deze toevoeging is dat de wijk waar het monument staat, in dat jaar werd uitgebreid met een vijfde straat. De verzetsgroep die met dit monument wordt geëerd, bestond uit vier politiemannen en een burger (Cees de Jong). Tot dat moment was gekozen om het monument (en de wijk) alleen te richten op de politiemensen die lid waren van de groep. De uitbreiding bood de gelegenheid ook dit burgerslachtoffer te eren.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het verzetsmonument in Nijmegen is opgericht ter nagedachtenis aan vier leden van de verzetsgroep van de Nijmeegse politie (drie agenten en een rechercheur) en aan een Nijmeegse burger.

De namen van de vier slachtoffers luiden:

Wim Beerman, Bart Hendriks, Albert Marcusse en Herman Oolbekkink.

Op 24 september 1943 mislukte op de Daalseweg een aanslag op de infiltrant en verrader Ederveen, die contacten onderhield met de Sicherheitsdienst in Den Haag. Vijf verzetsmensen werden opgepakt en ter dood veroordeeld: Herman Oolbekkink, Albertus H. Marcusse, Wilhelmus A. Beerman, Batholomeus Th. Hendriks en Cees de Jong. Zij werden in de duinen van Overveen gefusilleerd op 6 juni 1944.

De politieagenten Beerman, Hendriks en Marcusse zijn met korpseer begraven op het kerkhof van de H. Landstichting. Rechercheur Oolbekkink is met korpseer begraven op het ereveld Vredehof. Cees de Jong is bijgezet op de Erebegraafplaats Bloemendaal.

Onthulling
Het monument is onthuld op 12 september 1987.

Bronnen

  • Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945;
  • Ter nagedachtenis en ter bezinning - Oorlogs- en verzetsmonumenten in Nijmegen en omgeving, Margreet Janssen Reinen, Miep Janssen Reinen-Wannet en Ab Uijen. (Molenhoek 1994). ISBN 90-71832-25-2;
  • De heer Rob Essers;
  • De heer Wassink.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht