Adopteer een monument

Herdachte groepen: Geallieerde militairen
Ontwerper: Cees Hectors en G. Thuring
Onthulling: 16 september 1990
Adopteer dit monument.

Groesbeek, monument aan de Wylerbaan (foto: Marcel Jans)
Groesbeek, monument aan de Wylerbaan oude situatie (foto: Ben van Bohemen/ NIOD)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument aan de Wylerbaan te Groesbeek (gemeente Berg en Dal) is een staande cilinder van roestvrij staal. Op het gedenkteken is een afbeelding van het wapen Montgomery, een kaartje van het gebied en twee tanks aangebracht. Het monument is 1 meter 60 hoog.

Tekst
De tekst luidt:

'OPERATIE VERITABLE, 8 FEBRUARI '45 MONTGOMERY

HIER STARTTE MONTY'S OPERATIE VERITABLE
8 FEB 1945, RICHTING RIJN EN WEZEL
MET RUIM DRIEHONDERD DUIZEND
BRITSE EN CANADESE MILITAIREN.
BEZOEKER, BESEF DAT OOIT BEGONNEN MOET
WORDEN MET WAT NOODZAKELIJK IS'.

'HIER LANDDEN RODE DUIVELS VAN 508 PRCHT INF
- ZEG MAAR: ENGELEN – 17/18 SEP 1944
EN ARTILLERIE, AAN PARACHUTES EN IN ZWEVERS
ALS SCHILD VOOR HET RIJK VAN NIJMEGEN
BEZOEKER, WEES SCHILD, WAAR MENSEN WORDEN
BEDREIGD, ONGEACHT NAAM OF KLEUR.'

De tekst op het monument in tevens in het Engels aangebracht.

Wijziging
Aanvankelijk was de voet van het monument omringd met witte veldkeien. Op een later tijdstip zij deze vervangen door een cirkelvormige bestrating van rode stenen, ook is er toen beplanting rond het monument aangebracht.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument aan de Wylerbaan herinnert de inwoners van Groesbeek (gemeente Berg en Dal) aan operatie 'Veritable' (van 8 februari tot 10 maart 1945), waarmee de geallieerden het Rijngebied wilden veroveren.

Aan deze grootscheepse aanval namen meer dan 300.000 Britse en Canadese militairen deel.
Na een inleidend bombardement met circa 800 bommenwerpers op Kleve en Koch ging operatie 'Veritable' van start vanaf de frontlijn Mook-Groesbeek-Ooij. Tijdens deze actie landden 1922 parachutisten van het 508ste Regiment op 'dropzone T' (ten noordoosten van Groesbeek, dicht bij de Duitse grens). Bovendien kwamen er veertig man van het 325ste Glider Infanterie Regiment, 544 man van de 376ste batterij Veldartillerie, 52 ton materiaal en 12 houwitsers neer. Als sluitstuk van de landingen daalden 38 gliders bij de Bruuk te Groesbeek neer. Hier werd het hoofdkwartier van Generaal Frederic 'Boy' Browning (inclusief 105 man personeel) gevestigd.

Voor het eerst in de geschiedenis werd een compleet korpshoofdkwartier met radioapparatuur door de lucht vervoerd en midden in het actiegebied neergezet. Na anderhalf uur was de commandopost van Brownings Eerste Geallieerde Luchtlandingkorps operationeel.

Door de felle tegenstand van de bezetter en slechte de weersomstandigheden werd het offensief een uitputtingsslag die ruim een maand zou voortduren. Toen de operatie 'Veritable' op 10 maart 1945 afgesloten werd (het geallieerde leger stond toen voor de Rijn), waren er 15.600 Britten en Canadezen gesneuveld.

Onthulling
Het monument is onthuld op 16 september 1990 door burgemeester Van Gils en een aantal veteranen. Op 22 april 1992 is het gedenkteken op symbolische wijze overgedragen aan de gemeente.

Locatie
Het monument is geplaatst op de hoek Wylerbaan/Derdebaan te Groesbeek (gemeente Berg en Dal).

Bronnen

  • Gemeente Groesbeek;
  • Ter nagedachtenis en ter bezinning - Oorlogs- en verzetsmonumenten in Nijmegen en omgeving van Margreet Janssen Reinen, Miep Janssen Reinen-Wannet en Ab Uijen. (Molenhoek 1994). ISBN 90-71832-25-2;
  • oorlogsmusea.nl.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.

Bloemen

Rien Roos | 2 mei 2020

Hun inzet, onze vrijheid!