Adopteer een monument

Herdachte groepen: Geallieerde militairen
Onthulling: 1983
Adopteer dit monument.

Foto: Groot Linden, monument Kerkstraat (Foto: M. Janssen Reinen)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument Kerkstraat in Groot Linden is een plaquette van natuursteen.

Tekst
De tekst op de plaquette luidt:

'BID VOOR DE ZIEL VAN
JAMES MARTIN
EN ZIJN KAMERADEN
ALHIER GESNEUVELD
17 SEPT. 1944'.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument Kerkstraat herinnert de inwoners van Groot Linden aan de geallieerde vlieger James Martin en zijn vier kameraden, die hier op 17 september 1944 sneuvelden.

In het kader van Operatie Market Garden van 17 en 18 september 1944, vlogen twaalf series van 45 C-47 vliegtuigen in formatie met parachutisten naar de dropzone bij Groesbeek. Een aantal van deze trage toestellen werden vanaf locaties aan het Maas-Waalkanaal en de spoorbrug bij Mook geraakt door de bezetter. Ook het toestel van James Martin werd getroffen. De vliegenier kon tijdig de para's bij de Wylerbaan lossen, voor het vliegtuig bij Linden neerstortte. Hierbij kwamen vijf bemanningsleden om het leven. Martin is postuum geëerd met het 'Flying Cross'.

Onthulling
Het monument is onthuld in 1983.

Bron
Ter nagedachtenis en ter bezinning - Oorlogs- en verzetsmonumenten in Nijmegen en omgeving, Margreet Janssen Reinen, Miep Janssen Reinen-Wannet en Ab Uijen. (Molenhoek 1994). ISBN 90-71832-25-2.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht