Adopteer een monument

Herdachte groepen: Geallieerde militairen
Adopteer dit monument.
Dit monument is in schooljaar 2018-2019 geadopteerd door RKBS Adalbert.

Het monument

Vorm en materiaal
Het Britse ereveld in Mook (gemeente Mook en Middelaar) herbergt de graven van 322 gesneuvelde militairen. Bij elk graf is een identieke zerk van witte natuursteen geplaatst met in reliëf een embleem van een vogel met gespreide vleugels en een kruis. Op het ereveld staat een uit Portland natuursteen vervaardigd 'Cross of Sacrifice' met bronzen zwaard. Links en rechts van dit kruis leiden trappen naar de graven. Op de voorgrond van het kruis is een gedenkplaat aangebracht.

Tekst
De tekst op de gedenkplaat luidt:

'MOOK WAR CEMETERY
1939 - 1945'.

De inrichting van Britse erevelden is uniform in alle 140 landen, waar de Commonwealth War Graves Commission verantwoordelijk is voor het onderhoud van de oorlogsgraven.

Symboliek
Het offerkruis staat symbool voor de Britse militairen die tijdens de Tweede Wereldoorlog in Nederland zijn gesneuveld.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het Britse ereveld herinnert de inwoners van Mook (gemeente Mook en Middelaar) aan 322 geallieerde militairen van het Brits Gemenebest die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn gesneuveld. Veel van de hier begraven Britten sneuvelden in de Betuwe (september/oktober 1944) en in Duitsland (februari 1945).

De gesneuvelde militairen hebben de volgende nationaliteit:

Verenigd Koninkrijk - 297
Polen - 11
Canada - 10
Australië - 3
Nieuw-Zeeland - 1

Het ereveld staat onder bescherming van de Commonwealth War Graves Commission. In Nederland bevinden zich in totaal zestien erevelden van het Britse Gemenebest.

Bronnen

  • Ter nagedachtenis en ter bezinning - Oorlogs- en verzetsmonumenten in Nijmegen en omgeving van Margreet Janssen Reinen, Miep Janssen Reinen-Wannet en Ab Uijen. (Molenhoek 1994). ISBN 90-71832-25-2;
  • Limburgse monumenten vertellen 1940-1945 van H.J. Mans en A.P.M. Cammaert. (Maastricht, Stichting Historische Reeks Maastricht, 1994). ISBN 90 70356 67 8.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht