Adopteer een monument

Herdachte groepen: Geallieerde militairen
Adopteer dit monument.

Het monument

Vorm en materiaal
Het 'Monument voor Britse Militairen' in Nijmegen is een zuil van witte natuursteen.

Tekst
De tekst op de zuil luidt:

'†

THERE IS A CORNER
IN A FOREIGN FIELD
THAT IS FOR EVER
ENGLAND

TO THOSE MEN
OF THE BRITISH
AND ALLIED
FORCES WHO
GAVE THEIR
LIVES AND ARE
BURIED HERE

MARIENBOSCH
SEPT – OCT 1944

JONKERBOSCH.'

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het 'Monument voor Britse Militairen' in Nijmegen is opgericht ter nagedachtenis aan de geallieerde soldaten die tijdens de Tweede Wereldoorlog op Nederlands grondgebied zijn gesneuveld.

In de laatste fase van de oorlog werden op diverse plaatsen kerkhoven aangelegd, die enkele jaren later werden opgeheven. Dit gebeurde onder andere met het kerkhof bij het klooster Mariënbosch aan de Sophiaweg. De zuil herinnert aan de militairen die werden overgebracht naar 'Jonkerbos War Cemetry'.

Het monument staat onder bescherming van de Commonwealth War Graves Commission.

Locatie
Het monument bevindt zich op 'Jonkerbos War Cemetry', gelegen aan de Burg. Daleslaan te Nijmegen.

Bron
Ter nagedachtenis en ter bezinning - Oorlogs- en verzetsmonumenten in Nijmegen en omgeving van Margreet Janssen Reinen, Miep Janssen Reinen-Wannet en Ab Uijen. (Molenhoek 1994). ISBN 90-71832-25-2.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.