Adopteer een monument

Herdachte groepen: Verzet Nederland
Onthulling: 19 september 1945
Adopteer dit monument.

Nijmegen, monument op het Joris Ivensplein (foto: Rob Essers)
Nijmegen, De Waalbrug (bron: www.september1944.web1000.com)
Jan van Hoof (bron: www.jvh.scoutnet.nl)
Nijmegen, monument op het Joris Ivensplein (foto: Rob Essers)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument op het Joris Ivensplein te Nijmegen is een gedenksteen, ingemetseld in het trottoir. De steen is 56 centimeter lang en 1 meter breed.

Tekst
De tekst op de steen luidt:

'HIER VIEL
JAN VAN HOOF
REDDER DER WAALBRUG
19 - 9 - 1944'.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument op het Joris Ivensplein te Nijmegen is opgericht ter nagedachtenis aan de gesneuvelde verzetsman Jan van Hoof.

Jan van Hoof (student en lid van de Geheime Dienst Nederland) verzamelde maandenlang informatie over de Waalbruggen en de daar aangebrachte explosieven. Na een grondig onderzoek, ingesteld door de minister van Oorlog, is in 1951 'met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid vastgesteld' dat Van Hoof op 18 september 1944 tijdens gevechten de springladingen onder de Waalbrug heeft uitgeschakeld. De bezetter ontdekte echter de sabotagedaad en wist de explosieven opnieuw te zekeren. Om onbekende redenen is de brug toch niet tot ontploffing gebracht. De commissie kwam tot het oordeel dat ‘Jan van Hoof daarom niet kan worden beschouwd als "de Redder" van de brug. Wel komt hem onvergankelijke eer toe voor hetgeen hij tot behoud van de brug als uitstekende daad van moed, beleid en trouw heeft verricht met inzet van zijn leven.’

Op 19 september 1944 kwam Van Hoof bij hotel 'Sionshof' (een verzamelpunt voor geallieerde militairen en oorlogsverslaggevers) met tekeningen van versterkingen van de bezetter rond de Waalbrug. Die middag loodste hij als gids een verkenningswagen van de Royal Engineers door de binnenstad. Op de Nieuwe Markt (vlak bij de spoorbrug) werd deze auto in brand geschoten. Van Hoof overleefde het voorval, maar werd alsnog opgepakt, mishandeld en gedood. De plek waar hij stierf, is in het trottoir gemarkeerd. Een aantal landen heeft Jan van Hoof postuum onderscheiden.

Onthulling
Het monument is onthuld op 19 september 1945.

Bronnen

  • Ter nagedachtenis en ter bezinning - Oorlogs- en verzetsmonumenten in Nijmegen en omgeving van Margreet Janssen Reinen, Miep Janssen Reinen-Wannet en Ab Uijen. (Molenhoek 1994). ISBN 90-71832-25-2;
  • Sculptuur in Nijmegen, onder redactie van Felix Villanueva (Nijmegen, Thoben Offset Nijmegen, 1990). ISBN 90 900 3401 3;
  • De heer Rob Essers.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht