Adopteer een monument

Herdachte groepen: Geallieerde militairen
Onthulling: 1988
Adopteer dit monument.

Groesbeek, 'Welsh Guard-monument' (Foto: M. Janssen Reinen)

Het monument

Vorm en materiaal
Het 'Welsh Guard-monument' in Groesbeek (gemeente Berg en Dal) is een Duits kanon.

Tekst
De tekst op het gedenkteken luidt:

'TOT ZWIJGEN GEBRACHT
8 FEBRUARI 1945
DOOR
SERGT. MICK SAVAGE
CPL. L.S. MASO
CPL. A. BRITTON

DIT STUK ZAAIDE DOOD
EN VERDERF IN NIJMEGEN
VAN SEPTEMBER 1944
TOT FEBRUARI 1945'.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het 'Welsh Guard-monument' herinnert de inwoners van Groesbeek (gemeente Berg en Dal) aan de Britse infanteristen van de 53ste Welsh Divisie.

In de ochtend van 8 februari 1945 rukten de Britse divisies onder leiding van generaal Horrocks op in de richting van het Reichswald. In het centrum van de aanval moesten zij mijnenvelden en drassige grond trotseren. Net over de grens, bij Horst, maakten Welsh Guards dit kanon buit, dat vanaf september 1944 dagelijks de omgeving van Groesbeek had beschoten.

Onthulling
Het monument is onthuld in 1988.

Bron
Ter nagedachtenis en ter bezinning - Oorlogs- en verzetsmonumenten in Nijmegen en omgeving van Margreet Janssen Reinen, Miep Janssen Reinen-Wannet en Ab Uijen. (Molenhoek 1994). ISBN 90-71832-25-2.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.