Adopteer een monument

Herdachte groepen: Algemeen
Ontwerper: Eelke Simens de Jong
Onthulling: 20 maart 1943
Adopteer dit monument.

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument in de N.H. kerk te Wânswert (Wanswerd) (gemeente Noardeast-Fryslân) is een ingelijste tekening.

Tekst
De tekst onder de tekening luidt:

'LESTE GROET OAN ÚS KLOKKEN'.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument in de N.H. kerk herinnert de inwoners van Wânswert (gemeente Noardeast-Fryslân) aan de klokken van de kerk die door de bezetter in beslag zijn genomen.

Onthulling
Een inwoner van Wânswert, de in dit dorp geboren auteur en journalist Eelke Simens de Jong, heeft de tekening gemaakt op 20 maart 1943, toen de klokken op last van de bezetter uit de toren waren gehaald om te worden omgesmolten voor de Duitse oorlogsindustrie. De grote klok, gegoten in 1928, is in de smeltkroes terecht gekomen. De kleinere klok is na de oorlog in Wânswert teruggekomen, maar was helaas gescheurd. In het Verzetsmuseum Friesland in Leeuwarden hangt een tweede tekening.

Locatie
Het gedenkteken hangt in het voorportaal van de 13e eeuwse N.H. kerk te Wânswert (gemeente Noardeast-Fryslân).

Bronnen

  • Verzetsmuseum Friesland: www.verzetsmuseum.nl;
  • Tekens aan de weg - Tekens aan de wand, C. Reitsma (Leeuwarden, 1980). ISBN 9033020009.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht