Adopteer een monument

Herdachte groepen: Geallieerde militairen
Ontwerper: Sir Reginald Blomfield (ontwerp Offerkruis)
Adopteer dit monument.

Het monument

Vorm en materiaal
Het Britse ereveld in Milsbeek (gemeente Gennep) herbergt de graven van 210 gesneuvelde militairen. Bij elk graf is een zerk van witte natuursteen geplaatst. In het midden van het ereveld staat een 'Cross of Sacrifice', vervaardigd uit Portland natuursteen. Op het kruis is een bronzen zwaard aangebracht.

De inrichting van Britse erevelden is uniform in alle 140 landen waar de Commonwealth War Graves Commission verantwoordelijk is voor het onderhoud van de oorlogsgraven.

Symboliek
Het offerkruis staat symbool voor de Britse militairen die tijdens de Tweede Wereldoorlog in Nederland zijn gesneuveld.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het Britse ereveld herinnert de inwoners van Milsbeek (gemeente Gennep) aan 210 militairen van het Britse Gemenebest die tijdens operatie 'Veritable' op Nederlands grondgebied zijn gesneuveld. Dit kerkhof is het kleinste van de zestien Britse erevelden in Nederland.

De militairen die hier begraven liggen, hebben de volgende nationaliteit:
Verenigd Koninkrijk - 208
Australië - 1
Royal Marine - 1

Op 8 februari 1945 ging operatie 'Veritable' van start. Het doel was zo spoedig mogelijk de Rijn over te steken. Aan de opmars ging een bombardement door ongeveer 800 zware bommenwerpers vooraf. Kleef en Goch waren de eerste doelen. Toen de 43ste Wessex Divisie (een van de best getrainde onderdelen van het 2de Britse Leger) bij de operatie werd ingezet, had deze al 10.000 man verloren sinds D-Day (6 juni 1944). De geallieerden konden door felle tegenstand pas eind maart bij Wezel de Rijn oversteken.

Het ereveld staat onder bescherming van de Commonwealth War Graves Commission.

Locatie
Het ereveld bevindt zich achter de R.K. kerk, gevestigd aan de Kerkstraat te Milsbeek (gemeente Gennep).

Bron
Ter nagedachtenis en ter bezinning - Oorlogs- en verzetsmonumenten in Nijmegen en omgeving van Margreet Janssen Reinen, Miep Janssen Reinen-Wannet en Ab Uijen. (Molenhoek 1994). ISBN 90-71832-25-2.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht