Adopteer een monument

Herdachte groepen: Geallieerde militairen
Onthulling: 1 februari 1945
Adopteer dit monument.

Milsbeek, monument aan de Zwarteweg (Foto: B. van Bohemen / NIOD)
Milsbeek, monument aan de Zwarteweg (Foto: B. van Bohemen / NIOD)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument aan de Zwarteweg in Milsbeek (gemeente Gennep) is een betonnen gedenksteen met het wapen van het 2de Britse Leger (een kruis op een wapenschild), het nummer van hun onderdeel (707) en het wapen van het Royal Corps of Pioneers. Voor de steen is in het midden een zwart gedenkplaatje aangebracht. De gedenksteen is 1 meter 30 hoog en 4 meter breed.

Teksten
De tekst op het wapen van het Royal Corps of Pioneers luidt:

'ARBEID OVERWINT ALLES'.

De tekst op de gedenkplaat luidt:

'707
ROADCONSTRUCTION COMPANY
2nd BRITISH ARMY

MILSBEEK VOORJAAR 1945

GERESTAUREERD DOOR WATERSCHAP
HET MAASTERRAS VOORJAAR 1989'.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument aan de Zwarteweg herinnert de inwoners van Milsbeek (gemeente Gennep) aan het verblijf van Britse troepen in de omgeving van hun dorp. De drie wapenschilden zijn in februari of maart van 1945 door de militairen achtergelaten bij wijze van monument.

Waterschap Peel en Overmaas draagt zorg voor het onderhoud van het gedenkteken.

Bronnen

  • Ter nagedachtenis en ter bezinning - Oorlogs- en verzetsmonumenten in Nijmegen en omgeving van Margreet Janssen Reinen, Miep Janssen Reinen-Wannet en Ab Uijen. (Molenhoek 1994). ISBN 90-71832-25-2;
  • Limburgse monumenten vertellen 1940-1945 van H.J. Mans en A.P.M. Cammaert. (Maastricht, Stichting Historische Reeks Maastricht, 1994). ISBN 90 70356 67 8.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht