Adopteer een monument

Herdachte groepen: Algemeen
Onthulling: 1947
Adopteer dit monument.

Malden, gedenkstenen (Foto: M. Janssen Reinen)

Het monument

Vorm en materiaal
In Malden (gemeente Heumen) is op een aantal panden een plaquette aangebracht, met in reliëf de Nederlandse leeuw, vlammen en het jaartal '1947'.

Symboliek
De gedenkstenen herinneren aan de periode van wederopbouw: 'uit vlammen herrees Nederland'.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

De gedenkstenen herinneren de inwoners van Malden (gemeente Heumen) aan de wederopbouw na de Tweede Wereldoorlog. De stenen zijn aangebracht in de gevels van een aantal door oorlogshandelingen zwaar beschadigde huizen.

Onthulling
De stenen zijn onthuld in 1947.

Bronnen

  • Ter nagedachtenis en ter bezinning - Oorlogs- en verzetsmonumenten in Nijmegen en omgeving, Margreet Janssen Reinen, Miep Janssen Reinen-Wannet en Ab Uijen. (Molenhoek 1994). ISBN 90-71832-25-2;
  • Overzicht wederopbouwboerderijen.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht