Adopteer een monument

Herdachte groepen: Verzet Nederland
Onthulling: 1 september 1947
Adopteer dit monument.

Wijk bij Duurstede, monument aan de Wijkersloot (foto: Winfried Leeman)
Wijk bij Duurstede, monument aan de Wijkersloot (foto: Winfried Leeman)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument aan de Wijkersloot te Wijk bij Duurstede is een gevelsteen met in reliëf een voorstelling die gebaseerd is op een tekening van J.R. van Nijendaal uit 1947.

Symboliek
In de voorstelling staat een Mariafiguur centraal. Als beschermster vertrapt zij het kwaad (gesymboliseerd door een slang). Rechtsonder wordt een boerenechtpaar met een knielend meisje afgebeeld. Linksonder zijn drie verzetsmensen met een radio in de weer. Linksboven daalt een vredesduif op de aarde neer. Het agrarische leven wordt uitgebeeld door twee fruitbomen en vee.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument aan de Wijkersloot te Wijk bij Duurstede herinnert aan het verblijf van onderduikers en Engelse piloten op de hofstede 'De Vogelpoel' in 1944 en 1945.

Oprichting
De plaquette is een persoonlijk geschenk van oud-burgemeester A.J.M. van der Ven, die samen met zijn vrouw en dochter in de boerderij zat ondergedoken.

Onthulling
Het monument is onthuld in september 1947 door A.J.J. van Bemmel (eigenaar van de boerderij).

Locatie
Het reliëf is bevestigd rechts van de erker in de noordoostgevel van boerderij 'De Vogelpoel', gelegen aan de Wijkersloot te Wijk bij Duurstede.

Bron
Gemeente Wijk bij Duurstede.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.