Adopteer een monument

Herdachte groepen: Geallieerde militairen
Ontwerper: Eugène Terwindt
Onthulling: 15 juni 1993
Adopteer dit monument.

Rozendaal, 'Monument voor Geallieerde Vliegers' (Foto: Gemeente Rozendaal)

Het monument

Vorm en materiaal
Het 'Monument voor Geallieerde Vliegers' in Rozendaal is een plaquette met inscriptie.

Tekst
De tekst op de gedenkplaat luidt:

'STA EEN OGENBLIK STIL BIJ DEZE
PLAATS WAAR IN DE NACHT VAN 14
OP 15 JUNI 1943 EEN LANCASTER
BOMMENWERPER NEERSTORTTE -
DAARBIJ VERLOREN ZEVEN JONGE
VLIEGERS HUN LEVEN - BIJ TWEE
ANDERE ONGELUKKEN
MET BOMMENWERPERS
IN DE GEMEENTE ROZENDAAL
KWAMEN NOG ACHT GEALLIEERDE
VLIEGERS OM HET LEVEN'.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het 'Monument voor Geallieerde Vliegers' in Rozendaal is opgericht ter nagedachtenis aan vijftien militairen die tijdens de Tweede Wereldoorlog in de gemeente Rozendaal zijn omgekomen.

De namen van de vijftien slachtoffers luiden:

A.G. Ballantyne, T. Barker, W.G. Bate, R.A. Beaton, D.S. Brown, E.C. McMillan, C.C. Newlove, E.G. Seall, F.J. Stoker, F.C.G. Tate, E.R. Thomas, R.F. Thompson, J.H. Westgate, G. Withaker en K. Wilcock.

In de nacht van 7 op 8 november 1941 stortte een Halifax bommenwerper van het 35ste Squadron van de Royal Air Force neer in het gebied 'Kouwerik' van de Imbosch. Dit toestel moest met 29 andere vliegtuigen 'rover patrols' uitvoeren boven Duitsland. De Halifax werd neergeschoten door Oberleutnant Herbert Lütje, die vanaf vliegveld Twente opereerde. Vier bemanningsleden konden het vliegtuig tijdelijk met parachutes verlaten: boordschutter A.R. Kilminster, C.R. Witcher, radiotelegrafist R.R. Drummond en navigator M.O. Stephens. Zij werden door de bezetter krijgsgevangen gemaakt. Piloot G. Withaker, boordwerktuigkundige E.R. Thomas en boordschutter R.F. Thompson hebben het incident niet overleefd.

In de nacht van 15 op 16 augustus 1942 stortte opnieuw een bommenwerper van de Royal Air Force neer op Rozendaalse bodem. Het was een Wellington van het 156ste Squadron, die op terugweg van een bombardement op Duisburg werd onderschept door een nachtjager van de bezetter. Het toestel is in het gebied 'Zwarte Bulten' neergekomen. De gehele bemanning kwam om het leven: piloot C.C. Newlove (van de Royal New Zealand Air Force), boordschutter J.H. Westgate, radiotelegrafist en boordschutter T. Barker, navigator W.G. Bate en bommenrichter F.C.G. Tate.

In de nacht van 14 op 15 juni 1943 verongelukte een Lancaster bommenwerper van het 106de Squadron bij de Eerbeekseweg. Het vliegtuig behoorde tot een formatie die een aanval uitvoerde op Oberhausen. Tijdens deze operatie werd het toestel neergeschoten door nachtjagerpiloot Hauptmann August Geiger, die gestationeerd was op vliegveld Twente. Slechts één man wist het vliegtuig tijdig te verlaten: de Canadese bommenrichter R.S. Pegg. In de heide langs de Imboschweg sneuvelden zeven bemanningsleden: piloot D.S. Brown (van de Royal Canadian Air Force), leerling-bommenrichter E.G. Seall, navigator R.A. Beaton, boordwerktuigkundige E.C. McMillan, radiotelegrafist en boordschutter F.J. Stoker, boordschutter K. Wilcock en boordschutter A.G. Ballantyne.

Onthulling
Het monument is onthuld op 15 juni 1993 door burgemeester drs. P.I.A.M. van Campenhout, samen met een Engelse piloot. Op deze dag was het vijftig jaar geleden dat de Lancaster verongelukte.

Bronnen

  • Gemeente Rozendaal;
  • Velps Weekblad van 26 mei 1993.

Voor meer informatie

  • The Bomber Command War Diaries van M. Middlebrook en Chr. Everitt (Londen, 1985);
  • Rozendaals rampentijd van J.A. Slempkes (Velp);
  • Das waren die deutschen Jagdflieger - Asse 1939-1945 van R.F. Toliver en T.J. Constable (Stuttgart, 1986).

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht