Adopteer een monument

Herdachte groepen: Algemeen, Militairen in dienst van het Ned. Kon. 1940-1945, Verzet Nederland
Ontwerper: Dhr. Kruis
Onthulling: 3 augustus 1945
Adopteer dit monument.

Corle, 'Hendrik Vriezenbank' (foto: B. van Bohemen / NIOD)
Corle, 'Hendrik Vriezenbank' (foto: B. van Bohemen / NIOD)

Het monument

Vorm en materiaal
De 'Hendrik Vriezenbank' in Corle (gemeente Winterswijk) is vervaardigd uit ruwe baksteen en hout. De gedenkbank is geplaatst op een fundering in de vorm van een driehoek. De bank bestaat uit drie delen die met de uiteinden aan elkaar zijn verbonden. Het monument is 1 meter hoog, 2 meter 40 breed en 80 centimeter diep.

Teksten
De tekst op de voorkant luidt:

'DEZE BANK WERD OPGERICHT DOOR N.B.S.-GROEP CORLE
TER ERE DER BEVRIJDING OP 31 MAART 1945
EN TER NAGEDACHTENIS AAN ONZE BUURTMAKKER
HENDRIK VRIEZEN, GEB. FEBR. 1916, GESNEUVELD 14 MEI 1940'.

De teksten op de drie rugleuningen luiden:

'HENDRIK VRIEZENBANK 3 AUG. 1945'.
'ONTWORSTELD AAN DE SLAVERNIJ 31 MAART 1945'.
'DEN VADERLANT GHETROUWE 1940'.

Restauratie
In 2001 is het gedenkteken gerestaureerd. Ter gelegenheid hiervan is een eenvoudige aanduiding aangebracht:

'DEZE BANK IS HERBOUWD DOOR BOUWOPLEIDING OOST-GELDERLAND.
CORLE 11 MEI 2001'.

Symboliek
Het monument staat symbool voor de bevrijding.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

De 'Hendrik Vriezenbank' in Corle (gemeente Winterswijk) is opgericht ter nagedachtenis aan dorpsgenoot en soldaat Hendrik Vriezen, die op 10 mei 1940 in de strijd tegen de bezetter rond de Grebbelinie is gesneuveld. Met het gedenkteken wordt tevens de bevrijding in herinnering gebracht.

Doorgaans werden gesneuvelde militairen op het ereveld in Rhenen begraven, maar met toestemming van de bezetter mocht het stoffelijke overschot van Hendrik Vriezen naar Winterswijk worden vervoerd. Hier werd hij op 19 mei 1940 onder grote belangstelling van de plaatselijke bevolking op de Algemene begraafplaats ter aarde besteld.

Oprichting
De oprichting was een initiatief van Corlese leden en oud-leden van de Nederlandse Binnenlandse Strijdkrachten. De bank is gemetseld door de heer Kruis uit Rotterdam, die tijdens de bezettingsjaren als evacué in Corle verbleef.

Onthulling
Het monument is onthuld op 3 augustus 1945 door mevrouw J.G. Nuijs-Nijhuis. Het gedenkteken is opnieuw onthuld op 11 mei 2001, omdat de bank was herbouwd.

Bronnen

  • Gemeente Winterswijk;
  • Vereniging 'Het Museum' te Winterswijk;
  • Bezienswaardigheden in Winterswijk van Willem Peletier en Wim Schepers (Stafbureau Voorlichting Gemeente Winterswijk, 1995 );
  • In het voorbijgaan - kleine monumenten in Winterswijk van Willem Peletier en Henk Heinen (Winterswijk, 2002);
  • Corle in de 20e eeuw - Documenten en prenten, vergaard, beschreven en zo bewaard (Werkgroep Corle Boek, 2001). De publicatie is uitverkocht, maar in te zien bij de Openbare Bibliotheek Winterswijk;
  • Winterswijk in oude films (Vereniging Het Museum).

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht