Adopteer een monument

Herdachte groepen: Vervolgden Nederland
Ontwerper: Antoinette Ruiter (04-07-1946)
Onthulling: 28 april 1992
Adopteer dit monument.

Losser, 'Joods monument' (foto: André van Aarsen)

Het monument

Vorm en materiaal
Het 'Joods monument' in Losser is een bronzen beeld van een gezin. De vader, moeder en twee kinderen zien er mager en verzwakt uit. Het beeld is geplaatst op een voetstuk van zwarte natuursteen. Op het voetstuk is een plaquette aangebracht.

Tekst
De tekst op de plaat luidt:

'TER NAGEDACHTENIS AAN ONZE
OMGEKOMEN JOODSE MEDEBURGERS
1940 - 1945.

IK GEEF HUN IN MIJN HUIS
EN BINNEN MIJN MUREN
EEN GEDENKTEKEN EN EEN NAAM,
BETER DAN ZONEN EN DOCHTERS.

IK GEEF HUN EEN EEUWIGE NAAM
DIE NIET UITGEROEID ZAL WORDEN.

JESAJA 56:5.'

Symboliek
Het beeld verbeeldt een joods gezin dat op transport wordt gesteld naar een concentratiekamp.

Digitaal Joods Monument
De joodse oorlogsslachtoffers die met dit gedenkteken herdacht worden, zijn tevens opgenomen in het 'Digitaal Monument Joodse Gemeenschap in Nederland'. Hierin vindt u meer informatie over deze personen met waar mogelijk een korte biografie, familierelaties en adresgegevens.

Onder het kopje 'Geschiedenis' op deze pagina kunt u op een persoonsnaam klikken om doorverwezen te worden naar het Digitaal Joods Monument.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het 'Joods monument' in Losser is opgericht ter nagedachtenis aan veertien joodse medeburgers die tijdens de Tweede Wereldoorlog door de bezetter zijn gedeporteerd en omgebracht.

De namen van de veertien joodse slachtoffers luiden:

Albert Hermann Kleinhaus, Wolf Heimann Kleinhaus, Judith Kleinhaus-Posener, David Kosters, Eva Kosters-Kleinhaus, Erich Terhoch, Julius Terhoch, Walter Terhoch, Sofia Terhoch-Meijer, Elsbeth Zilversmit, Herman Zilversmit, Siegfried Zilversmit, Grete Zilversmit-Hirsch en Hanchen Zilversmit-Katz.

Onthulling
Het monument is onthuld op 28 april 1992 door burgemeester Smit en wethouder Meijerink.

Locatie
Het monument is geplaatst aan de achterzijde van het gemeentehuis, gevestigd aan het Raadhuisplein te Losser.

Bronnen

  • De heer André van Aarsen;
  • Joodse oorlogsmonumenten in de provincie Overijssel van H. Hamburger en J.C Regtien, met medewerking van Fr. van Echten (Bedum, Uitgeverij Profiel, 2002). ISBN 90 5294 294 8.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht