Adopteer een monument

Herdachte groepen: Algemeen, Allen
Ontwerper: Aleida Cornelia Buma-Van Mourik Broekman (20-06-1917)
Onthulling: 5 mei 1955
Adopteer dit monument.
Dit monument is in schooljaar 2016-2017 geadopteerd door Brede school Kors Breijer.

Weesp, oorlogsmonument (foto: B. van Bohemen / NIOD)
Weesp, oorlogsmonument (bron: www.tgooi.info)

Het monument

Vorm en materiaal
Het oorlogsmonument in Weesp is een bronzen beeld van een zittende vrouwenfiguur met een kind op haar schoot. Het beeld is geplaatst op een gemetseld voetstuk. Het gedenkteken is 2 meter hoog, 1 meter breed en 1 meter diep.

Tekst
Op het voetstuk zijn de jaartallen '1940-1945' aangebracht.

Symboliek
Beeldhouwster Buma-Van Mourik Broekman heeft de betekenis van het beeld als volgt omschreven: 'Het monument stelt voor een zittende weduwe en brengt tot uitdrukking het verdriet over en de berusting in het verlies van de gevallenen. De monumentale mantel vraagt in den beginne alle aandacht, de mantel van hem die niet meer is. Was het een soldaat, gesneuveld tijdens de vervulling van zijn militaire plicht? Of was het zomaar een gewone man, in den dood gejaagd door de terreur? De mantel schijnt nog het leven van de bezitter te ademen; er is nog enig verzet in de beweging van de lege mouwen. De jas wappert naar een kant uit, alsof de man wilde vluchten, maar de vlucht werd gebroken en de jas knielt mee. De vrouw zoekt daarin een laatste schijnbare veiligheid, zij is niet bij machte te begrijpen waarom dit alles haar moest overkomen, waarom men dit haar aandeed. Aarzelend beroeren haar vingers het kind, dat verontrust en vragend haar blik zoekt'.

Wijzigingen
Het monument bevond zich oorspronkelijk aan de Prinses Irenelaan. In verband met de uitbreiding van de Singelscholen is het daar in juli 2008 weggehaald en tijdelijk opgeslagen op de gemeentewerf. Op 14 april 2009 kreeg het monument een nieuwe plaats naast het fort op de Ossenmarkt. Op 16 augustus 2016 is de hardstenen bank bij het monument door vandalen beschadigd. De gemeente heeft de vernielde bank spoedig hersteld.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het oorlogsmonument herinnert de inwoners van Weesp aan het verdriet over het verlies van de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog.

Onthulling
Het monument is onthuld op 5 mei 1955, ter gelegenheid van de herdenking van 10 jaar vrijheid.

Bij het monument vindt jaarlijks een herdenking plaats op 4 mei.

Bronnen

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht