Adopteer een monument

Herdachte groepen: Burgers voormalig Nederlands-Indië
Onthulling: 4 mei 1951
Adopteer dit monument.
Dit monument is in schooljaar 2019-2020 geadopteerd door OBS de Kei.

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument op de begraafplaats in Hippolytushoef (gemeente Hollands Kroon) is een gedenkmuur met een hardstenen gedenkplaat. Voor de muur bevindt zich een perkje.

Tekst
De tekst op de gedenkplaat luidt:

'HERSTEL VAN ORDE EN VREDE IN INDONESIË GEVALLEN'

Hieronder staan de namen van vier oorlogsslachtoffers vermeld.

Gerrit Dekker 7-4-1949
Willem Goudsbloem 12-6-1946
Paulus P. Neefjes 26-11-1946
Klaas Veenbaas 24-9-1949

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Achternaam Voornamen Geboren Overleden
Dekker Gerrit 16-05-1925 07-04-1949

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument op de begraafplaats herinnert de inwoners van Hippolytushoef (gemeente Hollands Kroon) aan de oorlogsslachtoffers die in voormalig Nederlands-Indië zijn omgekomen.

Onthulling
Het monument is onthuld op 4 mei 1951.

Locatie
Het monument bevindt zich op begraafplaats Zandburen, gelegen aan de Noorderlaan in Hippolytushoef (gemeente Hollands Kroon).

Bron
Gemeente Hollands Kroon.

Voor meer informatie
Opdat wij niet vergeten, Albert van Dorssen (2001).

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.

Bloemen

Robin & Petra | 28 april 2020

Op dat wij niet vergeten