Adopteer een monument

Herdachte groepen: Militairen in dienst van het Ned. Kon. na 1945, Militairen in dienst van het Ned. Kon. 1940-1945, Burgerslachtoffers
Ontwerper: Lambert Simon
Onthulling: 4 november 1946
Adopteer dit monument.

Hilversum, monument in de International School 'Alberdingk Thijm' (foto: Caroline de Graaf)
Hilversum, monument in de International School 'Alberdingk Thijm' (foto: Caroline de Graaf)
Hilversum, monument in de International School 'Alberdingk Thijm' (foto: Caroline de Graaf)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument in de International School 'Alberdingk Thijm' te Hilversum is een muurschildering van mensenfiguren. Aan weerszijden van de figuren zijn de namen aangebracht van oud-leerlingen en een oud-leraar die tijdens de bezettingsjaren zijn omgekomen.

Symboliek
De schildering verwijst op symbolische wijze naar de school en de Tweede Wereldoorlog. De centrale vrouwenfiguur op de schildering, de Alma Mater of Maagd Maria, symboliseert de school. Zij houdt de Spiegel de Wijsheid in haar hand. De jongensfiguur rechts van haar representeert een leerling, die de school verlaat. Hierboven draagt een vrouwenfiguur de Nederlandse vlag hoog boven haar hoofd, als toonbeeld van de strijd tegen de onderdrukker. Geheel rechts is de dood verbeeld. Aan de linkerzijde van de vrouwenfiguur staat een Nederlandse militair als symbool van de mannelijke jeugd en van het vaderland. Naast hem is een treurende vrouw weergegeven. Boven het schouwspel vliegt een feniks, een Grieks-mythologische vogel die zich volgens de mythe om de 500 jaar liet verbranden op een door de zon ontstoken brandstapel om vervolgens verjongd uit de as te herrijzen. De beeltenis is een symbool van onsterfelijkheid en eeuwige verjonging na ondergang, en verwijst naar de wederopbouw en de hoop op een betere toekomst.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument in de International School 'Alberdingk Thijm' te Hilversum is opgericht ter nagedachtenis aan zeventien oud-leerlingen en een oud-docent van de toenmalige R.K. HBS 'In 't Gooi' die tijdens de bezettingsjaren en de politionele acties in het voormalig Nederlands-Indië door oorlogshandelingen om het leven zijn gekomen. Op de leerlingen Tinneke Stall, Johny Bouvy en Andre Hoelen na zijn hun namen aangebracht op het monument.

Een van de met dit monument herdachte slachtoffers was de in 1920 geboren oud-leerling Guus Born. Tijdens de Tweede Wereldoorlog belandde hij als Engelandvaarder in het Amerikaanse opleidingskamp Lejeune, waar hij werd opgeleid tot marinier om te worden ingezet in de strijd in het voormalig Nederlands-Indië. Born werd uitgezonden naar het eiland Java. Op 12 februari 1946 moest hij met een gedeelte van zijn peloton een zuiveringsactie ondernemen in de kampong Krandji nabij Batavia. Samen met zijn ‘dardanel’ (oppasser) Paul van Leeuwen liep hij een eind voor zijn medesoldaten uit. Plotseling werden zij onder vuur genomen door een verdekt opgesteld machinegeweer. Een van de kogels trof zijn munitietas, die ontplofte. Guus Bron kwam hierbij om het leven.

Onthulling
Het monument is onthuld op 4 november 1946.

Locatie
De muurschildering hangt in het centrale trappenhuis de International School 'Alberdingk Thijm', gelegen aan de Emmastraat te Hilversum.

Bronnen

  • Gemeente Hilversum;
  • Caroline de Graaf.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.

Bloemen

Familie van Veen | 5 mei 2020

Wij gedenken iedereen die streed voor de vrijheid en allen die dat nu nog doen.