Adopteer een monument

Herdachte groepen: Burgerslachtoffers
Adopteer dit monument.
Dit monument is in schooljaar 2018-2019 geadopteerd door Comenius College.

Hilversum, monument in het Comenius College (foto: Ars Longa Tentoonstellingen, Amsterdam)
Hilversum, monument in het Comenius College (foto: Ars Longa Tentoonstellingen, Amsterdam)
Hilversum, monument in het Comenius College (foto: Ars Longa Tentoonstellingen, Amsterdam)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument in het Comenius College te Hilversum is een plaquette met een afbeelding van de Nederlandse leeuw.

Tekst
De tekst op de plaquette luidt:

'TER GEDACHTENIS
AAN HEN DIE VIELEN
1940 - 1945

DE LEERAAR: J. WALDA
DE OUD-CUR: MIC. RUYS
DE LEERLINGEN EN OUD-LEERLINGEN:
K. BOERS - C.J. TEN DOORN - P. DIETRICH - C. DOORNBERG - P. VAN DIJK - N. FALKEMA - H. GERRITSEN - W. HOOGEBOOM - J. DAMS - E.W. GULCHER - C. KOK - D.C. HONIG - J. HESSELS - A.K. KNAPP - K. NOPPEN - L. LOPES CARDOZO - C.H.J. DE NEEF - W.TH. PAHUD DE MORTENGES - S. POSTMA - J.F. PEERENBOOM - T. TEENSMA - J.K. QUAK - H. TEENSMA - P. VAN VEEN - J. VERSLUYS - P. VLIJM - A. VOLKER
A.J. WALDA

ZIJ VIELEN NEER DEN VADERLANT GHETROUWE
DE OOGEN EN HET HART DIRECT OP GOD GERICHT
ZIJ GINGEN HEEN EN LIETEN ONS IN ROUWE
EN STEGEN OP NAAR 'T HEMELSCH GLORIELICHT'.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument in het Comenius College in Hilversum is opgericht ter nagedachtenis aan de leraar, de oud-curator, de oud-leerlingen en leerlingen die tijdens de bezettingsjaren door oorlogshandelingen om het leven zijn gekomen.

De namen van de dertig slachtoffers luiden:

K. Boers, C.J. ten Doorn, P. Dietrich, C. Doornberg, P. van Dijk, N. Falkema, H. Gerritsen, W. Hoogeboom, J. Dams, E.W. Gulcher, C. Kok, D.C. Honig, J. Hessels, A.K. Knapp, K. Noppen, L. Lopes Cardozo, C.H.J. de Neef, W.Th. Pahud de Mortenges, S. Postma, J.F. Peerenboom, J.K. Quak, Mic. Ruys, T. Teensma, H. Teensma, P. van Veen, J. Versluys, P. Vlijm, A. Volker, A.J. Walda en J. Walda.

Locatie
De gedenkplaat hangt in de gang op de eerste verdieping van het Comenius College, gelegen aan de Bisonlaan te Hilversum.

Bron
Gemeente Hilversum.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.