Adopteer een monument

Herdachte groepen: Burgerslachtoffers
Onthulling: 1948
Adopteer dit monument.

Hilversum, monument 'Het Nieuwe Lyceum' (bron: www.tgooi.info)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument 'Het Nieuwe Lyceum' in Hilversum is een plaquette.

Tekst
De tekst op de gedenkplaat luidt:

'WY GEDENKEN ONZE LEERLINGEN
EN OUD-LEERLINGEN DIE HUN
LEVEN LIETEN IN DE OORLOGS-
JAREN 1940 - 1945

LOU VAN DAM
THEO VAN GOGH
GYS GORTER
SANNIE HAMEL
BRAM HAMEL
DICK VAN HEYNINGEN
JAN BART VAN MESDAG
HUGO DE MIRANDA
ERNST WOUTMAN
JAN VAN ZUTPHEN'.

Wijzigingen
De plaquette is verplaatst naar het schoolgebouw aan de Witte Kruislaan. Nu bevindt het gedenkteken zich op de Oude begraafplaats achter de Grote Kerk.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Achternaam Voornamen Geboren Overleden
Gogh Theodoor 05-11-1920 08-03-1945

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument 'Het Nieuwe Lyceum' in Hilversum is opgericht ter nagedachtenis aan tien leerlingen en oud-leerlingen van dit Lyceum die tijdens de bezettingsjaren door oorlogshandelingen om het leven zijn gekomen.

De namen van de tien slachtoffers luiden:

Lou van Dam, Theo van Gogh, Gijs Gorter, Bram Hamel, Sannie Hamel, Dick van Heyningen, Jan Bart van Mesdag, Hugo de Miranda, Ernst Woutman en Jan van Zutphen.

Onthulling
Het monument is onthuld in 1948 ter gelegenheid van het 12,5-jarig bestaan van het Nieuwe Lyceum.

Locatie
Het monument bevindt zich op de voormalige Oude begraafplaats 'Gedenk te Sterven', gelegen aan de Oude Torenstraat (achter de Grote Kerk) te Hilversum.

Bronnen

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.

Bloemen

Louky | 2 mei 2020

Zo vaak langs gelopen op de school als kind. Altijd met weemoed aan deze leerlingen gedacht die de oorlog niet mochten overleven!

Astrid Beckers | 29 april 2020