Adopteer een monument

Herdachte groepen: Burgerslachtoffers
Onthulling: 1960
Adopteer dit monument.

Hilversum, monument in sportcomplex 'Anna's Hoeve' (foto: Jan de Jong)
Hilversum, monument in sportcomplex 'Anna's Hoeve' (foto: Jan de Jong)
Hilversum, monument in sportcomplex 'Anna's Hoeve' (foto: www.tgooi.info)
Hilversum, monument in sportcomplex 'Anna's Hoeve' (foto: www.tgooi.info)

Het monument

Vorm en materiaal
Het HSV Wasmeer monument in Hilversum (Hilversum) is een gedenknaald met kruis. De zuil is geplaatst op een bakstenen voetstuk, waarin een mozaïek is aangebracht.

Tekst
De tekst op de gedenknaald luidt:

'IN MEMORIAM
TH. DE JONG
N. OUWERKERK
J. POORT
A. STOELERS
JAC V.D. VELSEN

ZO MOET GIJ LOPEN
DAT GE DE KAMPPRIJS BEHAALT

1940 - 1945'.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het HSV Wasmeer monument in Hilversum (Hilversum) is ter nagedachtenis aan vier voetballers van EMM'15 (in 1995 gefuseerd met Donar tot HSV Wasmeer), die als dwangarbeider in Duitsland door oorlogsgeweld om het leven kwamen.

De namen van de vijf slachtoffers luiden:

Th. de Jong, N. Ouwerkerk, J. Poort, A. Stoelers en Jac. van der Velsen.

Jacques van Velsen is op 17 oktober 1944 omgekomen bij een bombardement op Bremen, Nico van Ouwerkerk is op 10 december 1944 gewond geraakt bij een bombardement op Sevelen en 16 januari 1945 aan de gevolgen daarvan overleden, Tonnie Stoelers is op 26 september 1944 omgekomen bij een bombardement op Bremen, Teus de Jong is op juni 1943 overleden in Koblenz aan een hersenvliesontsteking en Jan Poort is op oktober 1943 omgekomen bij een bombardement op Kassel.

Onthulling
Het monument is onhuld in 1960.

Locatie
Het monument staat naast de kantine van sportvereniging E.M.M. op sportpark Anna's Hoeve, gelegen aan de Minckelersstraat te Hilversum.

Bronnen

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.

Bloemen

Erie | 1 mei 2020

Dat we nooit vergeten.