Naar overzicht
Naar overzicht
  • Het monument
  • Leg een bloem
  • Uw verhaal

Het monument

Vorm en materiaal
Het HSV Wasmeer monument in Hilversum (Hilversum) is een gedenknaald met kruis. De zuil is geplaatst op een bakstenen voetstuk, waarin een mozaïek is aangebracht.

Tekst
De tekst op de gedenknaald luidt:

'IN MEMORIAM
TH. DE JONG
N. OUWERKERK
J. POORT
A. STOELERS
JAC V.D. VELSEN

ZO MOET GIJ LOPEN
DAT GE DE KAMPPRIJS BEHAALT

1940 – 1945'.

De geschiedenis

Het HSV Wasmeer monument in Hilversum (Hilversum) is ter nagedachtenis aan vier voetballers van EMM'15 (in 1995 gefuseerd met Donar tot HSV Wasmeer), die als dwangarbeider in Duitsland door oorlogsgeweld om het leven kwamen.

De namen van de vijf slachtoffers luiden:

Th. de Jong, N. Ouwerkerk, J. Poort, A. Stoelers en Jac. van der Velsen.

Jacques van Velsen is op 17 oktober 1944 omgekomen bij een bombardement op Bremen, Nico van Ouwerkerk is op 10 december 1944 gewond geraakt bij een bombardement op Sevelen en 16 januari 1945 aan de gevolgen daarvan overleden, Tonnie Stoelers is op 26 september 1944 omgekomen bij een bombardement op Bremen, Teus de Jong is op juni 1943 overleden in Koblenz aan een hersenvliesontsteking en Jan Poort is op oktober 1943 omgekomen bij een bombardement op Kassel.

Onthulling
Het monument is onhuld in 1960.

Oorlogsslachtoffers

Achternaam Voornamen Geboren Overleden

De Oorlogsgravenstichting heeft een database met namen en verhalen van oorlogsslachtoffers. Veel van deze slachtoffers worden herdacht door middel van een monument. Wilt u ons helpen om de namen en verhalen van slachtoffers te koppelen aan het monument waarop hun naam vermeld staat? Kijk dan op de website van de Oorlogsgravenstichting, ziet u in de database een naam die ook voorkomt op dit monument? Maak dan een account aan en koppel de persoon uit de database aan dit monument. Enkele dagen na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Meer informatie

Locatie
Het monument staat naast de kantine van sportvereniging E.M.M. op sportpark Anna's Hoeve, gelegen aan de Minckelersstraat te Hilversum.

Bronnen

Leg een bloem bij dit monument

Klik op onderstaande knop om een digitale bloem bij dit monument te leggen. Je kunt kiezen uit een rode gerbera, een witte roos of een blauwe Iris. Ook is het mogelijk om een persoonlijke boodschap toe te voegen. Nadat het formulier is verstuurd toont de bloem op deze pagina (vergeet niet om de pagina opnieuw te laden). 

Leg een bloem

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers


Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (zoals een correctie of aanvulling) doorgeven? Maak dan gebruik van de formulieren.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets anders melden? Kijk bij de veelgestelde vragen of stuur ons een bericht.

Tooltip contents