Adopteer een monument

Herdachte groepen: Verzet Nederland
Ontwerper: Cor van Kralingen (1955)
Adopteer dit monument.
Dit monument is in schooljaar 2019-2020 geadopteerd door Dr.ir. C. Lelyschool.

Hilversum, monument voor David Lopes Dias (foto: Jan Volland)
David Lopes Dias (bron: www.glimmerveen.nl)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument voor David Lopes Dias in Hilversum is een houtsnijwerk met het profiel van David Lopes Dias. Rond dit portret zijn de gebeurtenissen uit zijn leven en enkele beroepen die hij heeft uitgeoefend afgebeeld.

Tekst
Aan de boven- en onderkant van het houtsnijwerk is een tekst aangebracht. Deze tekst aan de bovenzijde luidt:

'IN MEMORIAM'

De tekst aan de onderzijde luidt:

'DAVID LOPES DIAS 1884 1942.'

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Achternaam Voornamen Geboren Overleden
Lopes Dias David 18-09-1884 10-07-1942

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument voor David Lopes Dias in Hilversum is opgericht ter nagedachtenis aan de verzetsman die op 10 juli 1942 in het Oostenrijkse concentratiekamp Mauthausen is omgebracht.

David Lopes Dias werd geboren op 18 september 1884. Hij werkte als schoenmaker in Amsterdam, maar vertrok vanwege zijn gezondheid naar Hilversum. Van 1919 tot 1940 was hij daar lid van de gemeenteraad voor de SDAP en van 1922 tot 1923 en van 1927 tot 1940 wethouder. David Lopes Dias was een fervent strijder tegen het nationaal-socialisme en schreef voor de eerste illegale bladen. Toen Hilversum in oktober 1940 een NSB-burgemeester kreeg, Von Bönninghausen, nam Lopes Dias ontslag. Kort daarna werd hij gearresteerd en weggevoerd. David Lopes Dias is gedeporteerd naar het concentratiekamp Mauthausen, waar hij in 1942 om het leven kwam.

De David Lopes Dias Prijs werd vernoemd naar de verzetsman door de Partij van de Arbeid, die de prijs tweejaarlijks toekent aan initiatieven op het gebied van lokaal bestuur.

Locatie
Het monument hangt in wijkcentrum Lopes Dias, gelegen aan de Lopes Diaslaan 213 te Hilversum.

Bron
Gemeente Hilversum.

Voor meer informatie
In memoriam David Lopes Dias (Amsterdam, Arbeiderspers 1952).

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.

Bloemen

Jorrit Stellema | 4 mei 2020

Ter herinnering aan mijn grootvader David Lopes Dias. Een liefdevol gezinsmens en een onvermoeibaar strijder voor de minder bedeelden in de samenleving.

Nynke Tempelaar-Stellema | 29 april 2020

Ter herinnering aan mijn grootvader, David Lopes Dias. Mijn moeder Irene was zijn jongste dochter en heeft altijd met veel liefde over haar vader vertelt. Fijn dat jullie mij helpen mijn grootvader te herdenken.