Adopteer een monument

Herdachte groepen: Militairen in dienst van het Ned. Kon. na 1945
Ontwerper: Steenhouwerij Eijgelaar
Adopteer dit monument.

Wolvega, 'Indië-monument' (foto: gemeente Weststellingwerf CC BY 3.0)

Het monument

Vorm en materiaal
Het 'Indië-monument' in Wolvega (gemeente Weststellingwerf) bestaat uit zeven gedenkstenen van witte natuursteen. Dit monument is een symbolisch graf.

Wijziging
Het monument bestond oorspronkelijk uit vier gedenkstenen. Hier zijn later drie soortgelijke stenen aan de rechterzijde bijgeplaatst.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het 'Indië-monument' in Wolvega (gemeente Weststellingwerf) is opgericht ter nagedachtenis aan vier dorpsgenoten die tijdens de politionele acties in het voormalig Nederlands-Indië zijn gesneuveld.

De namen van de vier slachtoffers luiden: Teunis van den Brink, Roelof Eijgelaar, Albert Heida en Georg Lourens.

Teunis Johan van den Brink werd geboren op 31 mei 1926 te Tanah Radjah. Hij sneuvelde op 20 mei 1946 te Batavia en werd begraven op het Nederlandse Ereveld Menteng Pulo te Djakarta.

Roelof Jan Eijgelaar werd geboren op 5 december 1926 in Wolvega. Hij sneuvelde als soldaat op 21 januari 1949 te Pagen Alan en werd begraven op het Nederlandse Ereveld Pandu te Bandoeng.

Albert Heida werd geboren op 29 november 1927 in Wolvega. Hij sneuvelde als korporaal ten gevolge van een ongeluk te Goenoeng Sarih op 25 februari 1949 en werd begraven op het Ereveld Leuwig Adjah.

Georg Lourens werd geboren op 4 november 1927 in Wolvega. Hij sneuvelde als soldaat in Bandoeng ten gevolge van een auto-ongeluk op 14 maart 1950 en werd begraven op het Nederlandse Ereveld Pandu te Bandoeng.

Oprichting
Het monument werd aangeboden door de 'Band Nederland-Indonesië'.

Locatie
Het monument bevindt zich op de Algemene begraafplaats, gelegen aan de Hortensiastraat te Wolvega (gemeente Weststellingwerf).

Bronnen

  • Verzetsmuseum Friesland: www.verzetsmuseum.nl;
  • Tekens aan de weg - Tekens aan de wand, C. Reitsma (Leeuwarden, 1980). ISBN 9033020009.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht