Adopteer een monument

Herdachte groepen: Verzet Nederland
Adopteer dit monument.

Hilversum, N.S.F. monument (1) (foto: www.tgooi.info)
Hilversum, N.S.F. monument (1) (foto: www.tgooi.info)
Hilversum, N.S.F. monument (1) (foto: www.tgooi.info)

Het monument

Vorm en materiaal
Het N.S.F. monument (1) in Hilversum is een bronzen plaquette.

Tekst
De tekst op de plaquette luidt:

'N.S.F.ERS DIE IN DE ONDERGRONDSE
STRIJD TEGEN DE VIJAND HET OFFER
BRACHTEN VAN HUN LEVEN:
DIRK J. BUIS IR. CYRIL CHARLES LEGER
JAN VAN DIJK JACOB PAAP
JAAP VAN DEN HUL IR. THEO WILLEM LA RIVIERE
FLOOR VAN DER LAAKEN RENE PAUL VIRIX'.

Wijziging
Oorspronkelijk stond het monument op het terrein van het Omroepgebouw van de NSF aan de Jan van der Heijdenstraat. Later is het verplaatst naar het Philipsgebouw. Bij de plaat bevond zich een tweede N.S.F. monument. De plaquette is in 2008 verplaatst naar de begraafplaats "Gedenkt te sterven" te Hilversum. In augustus 2011 werd de plaquette van de begraafplaats geroofd. Er wordt verwacht dat het de dieven om het brons te doen was. Het is onduidelijk of de plaquette zal worden vervangen.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Achternaam Voornamen Geboren Overleden
Buis Dirk Joseph 29-03-1919 12-04-1945

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het N.S.F. monument (1) in Hilversum is opgericht ter nagedachtenis aan acht werknemers van de Nederlandse Seintoestellen Fabriek, die in de strijd tegen de Duitse bezetter zijn omgekomen. De slachtoffers maakten illegaal zendapparatuur voor het ondergrondse verzet in Nederland. Zij werden tijdens de oorlog opgepakt en kwamen om.

De namen van de acht slachtoffers luiden:

Dirk J. Buis, Ir. Cyril, Jan van Dijk, Jaap van den Hul ir., Floor van der Laaken, Charles Leger, Jacob Paap, Theo Willem la Riviere en Rene Paul Virix.

Locatie
Het gedenksteen bevindt zich op de in 1793 geopende begraafplaats "Gedenkt te sterven" te Hilversum.

Bronnen

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.