Adopteer een monument

Herdachte groepen: Verzet Nederland
Onthulling: 5 oktober 1946
Adopteer dit monument.

Hilversum, N.S.F. monument (2) (foto: www.tgooi.info)
Hilversum, N.S.F. monument (2) (foto: www.tgooi.info)
Hilversum, N.S.F. monument (2) (foto: www.tgooi.info)

Het monument

Vorm en materiaal
Het N.S.F. monument (2) in Hilversum is een bronzen gedenkplaat met een afbeelding van de Nederlandse leeuw. De plaat is op een uit bakstenen opgetrokken muurtje bevestigd.

Tekst
De tekst op de plaquette luidt:

'1943 1945
IN DANKBARE HERINNERING
AANGEBODEN DOOR DE GEVANGENEN VAN HET
CONCENTRATIEKAMP TE AMERSFOORT DIE DAAR
IN HUN ELLENDE DOOR DE ORGANISATIE
VAN DE N.S.F. EEN ONSCHATBARE STEUN
EN VERLICHTING IN HUN LIJDEN
ONTVINGEN
NSF PDA'.

Wijziging
Oorspronkelijk bevond het zich op het terrein van het Omroepgebouw van de N.S.F. aan de Jan van der Heijdenstraat. Later is het naar het Philipsgebouw verplaatst. Bij de plaat bevond zich nog een N.S.F. monument. Beide plaquettes zijn in 2008 verwijderd; hun nieuwe locatie is onbekend.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Achternaam Voornamen Geboren Overleden
Laaken Floris 24-09-1919 04-04-1945
Leger Cyril Charles 31-03-1913 27-11-1942

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het N.S.F. monument (2) in Hilversum is na de bevrijding van 1945 door ex-gevangenen uit het Polizeilisches Durchgangslager Amersfoort (P.D.A.) aangeboden aan de Nederlandse Seintoestellen Fabriek. Dit bedrijf had tijdens de bezettingsjaren een fabriek in het concentratiekamp. De gevangenen die hier werkten werden door deze onderneming moreel en materieel ondersteund.

Onthulling
Het monument is onthuld op 5 oktober 1946.

Locatie
De huidige locatie van het monument is niet bekend.

Bronnen

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.