Adopteer een monument

Herdachte groepen: Algemeen
Onthulling: 1945
Adopteer dit monument.

Hilversum, monument in het Dudokpark (bron: www.tgooi.info)
Hilversum, monument in het Dudokpark (bron: www.tgooi.info)
Hilversum, monument in het Dudokpark (bron: www.tgooi.info)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument in het Dudokpark te Hilversum is een vrijheidsboom. Aan de voet ligt een gedenksteen.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument in het Dudokpark herinnert de inwoners van Hilversum aan de strijd tegen de bezetter en aan het herwinnen van vrijheid en vrede.

Oprichting
De boom is geplant in 1945 door de afdeling Hilversum van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Tuinbouw en Plantkunde.

Locatie
De boom staat naast het raadhuis in het Dudokpark te Hilversum.

Bron
Gemeente Hilversum.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.

Bloemen

Yasmeen | 4 mei 2020

De familie Kolder-Visser | 2 mei 2020

Nu vrijheid steeds meer in het gedrang komt, is het belangrijker dan ooit te beseffen hoe mooi en bijzonder vrijheid is en dat dit we dit niet moeten koesteren. En dankbaar zijn voor de gene die er zo hard voor gevochten hebben!