Adopteer een monument

Herdachte groepen: Militairen in dienst van het Ned. Kon. 1940-1945, Burgerslachtoffers, Vervolgden Nederland, Verzet Nederland
Adopteer dit monument.

Hilversum, monument in het raadhuis (foto: Jan Volland)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument in het raadhuis van Hilversum is een marmeren gedenkplaat met inscriptie. In de vitrine onder de plaat ligt een boek met de namen van omgekomen joodse burgers. Bovendien zijn de namen opgenomen van verzetsmensen, militairen en burgers die slachtoffer van de oorlog zijn geworden. Totaal staan er circa 2.000 namen in dit boek.

Tekst
De tekst op de plaquette luidt:

'INWONERS VAN HILVERSUM DIE HET
LEVEN LIETEN IN HUN VERZET
TEGEN DE DUITSE OVERWELDIGING

1940 - 1945

P.M. BONNIKE C.J. TEN BOOM D.J. BUIS W.F. DASSELAAR G.A. DEGENS W. DULL P. VAN DIJK J.H. VAN GANGELEN K. HANNEMA R. HOVIUS J.O. JANSSEN C.R.W. KOEKEBACKER C.R. DE KUP F. VAN DER LAAKEN D. LOPES DIAS J.W. OUDENALLER TH.W. LA RIVIERE A. SAUER J. STROES G. VAN STRIJLAND H.J. VERNIIOUT J.A.G.B. VERSCHUNE A.G. VAN DER WEL J. WESSEL R.P. WIRIX

OPDAT WIJ NIET VERGETEN'.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Achternaam Voornamen Geboren Overleden
Gangelen Jan Hendrikus 16-11-1886 04-02-1945

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument in het raadhuis van Hilversum is opgericht ter nagedachtenis aan 25 verzetsmensen die in de Tweede Wereldoorlog zijn omgebracht en naar wie een straat in Hilversum is vernoemd.

De namen van de 25 slachtoffers luiden:

P.M. Bonnike, C.J. ten Boom, D.J. Buis, W.F. Dasselaar, G.A. Degens, W. Dull, P. van Dijk, J.H. van Gangelen, K. Hannema, R. Hovius, J.O. Janssen, C.R.W. Koekebacker, C.R. de Kup, F. van der Laaken, D. Lopes Dias, J.W. Oudenaller, TH.W. la Riviere, A. Sauer, J. Stroes, G. van Strijland, H.J. Verniiout, J.A.G.B. Verschune, A.G. van der Wel, J. Wessel en R.P. Wirix.

In het boek bij het monument staan ongeveer 2.000 namen van slachtoffers (verzetsmensen, joden, militairen en burgers) die door oorlogshandelingen zijn omgekomen.

Locatie
De gedenkplaat hangt in de burgerzaal van het raadhuis, gevestigd aan het Dudokpark te Hilversum.

Bron
Gemeente Hilversum.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.

Bloemen

Nynke Tempelaar-Stellema | 29 april 2020

Ter herinnering aan mijn grootvader, David Lopes Dias. Mijn moeder, zijn jongste dochter Irene, heeft altijd met veel liefde over hem verteld. Dank dat jullie op deze manier helpen hem te herinneren.

Leoni Brussaard | 28 april 2020