Adopteer een monument

Herdachte groepen: Burgerslachtoffers, Verzet Nederland
Ontwerper: M. Pijpers
Onthulling: 4 mei 1946
Adopteer dit monument.

Sevenum, monument aan het Julianaplantsoen (Foto: B. van Bohemen / NIOD)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument aan het Julianaplantsoen te Sevenum heeft de vorm van een ruïne met daarop een propeller van een neergeschoten Engelse bommenwerper. Het monument is opgebouwd uit puinstenen van de oude kerktoren van de in de oorlog verwoeste parochiekerk. Op het granieten voetstuk is een plaquette bevestigd. Het gedenkteken is 4 meter hoog en 3 meter breed.

Tekst
De tekst op het monument luidt:

'GEBOGEN MAAR NIET GEBROKEN'.

Op de plaquette zijn de namen van 34 gesneuvelden uit Sevenum aangebracht.

Symboliek
De symboliek van het monument luidt als volgt: 'Boven het puin, door de oorlog in ons dorp veroorzaakt, stijgen hoog de wieken der bevrijding, wél gebogen, niet gebroken.'

Restauratie
Het monument is in 1970 gerestaureerd.

Wijziging

In 1970 is de plaquette op het voetstuk aangebracht.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument aan het Julianaplantsoen te Sevenum is opgericht ter nagedachtenis aan 34 medeburgers die tijdens de bezettingsjaren door oorlogshandelingen zijn omgekomen.

In het begin van de Tweede Wereldoorlog ontsnapten er vanuit Duitsland vele Franse krijgsgevangen. Zij staken bij de Noord-Limburgse bossen de grens over. De meesten van hen belden voor hulp aan bij pastorieën. Ook pastoor Vullinghs van Grubbenvorst werd veelvuldig om hulp gevraagd. Toen de toestroom aan Franse vluchtelingen te groot werd, ging pastoor Vullinghs op de fiets naar zijn geboorteplaats Sevenum. Hier riep hij de hulp in van de broers P.G. en J. Vermeeren, wier moeder het postkantoor beheerde. Het Sevenumse postkantoor groeide uit tot een soort internationaal en illegaal reisbureau. De Fransen werden in Sevenum op Nederlandse rijwielen gehesen en onder begeleiding naar de Belgische grens gebracht. Vanaf 1942-1943 kreeg de hulp aan vluchtelingen meer structuur en werden er ook auto’s ingezet. Als er in Sevenum gevaar dreigde, waarschuwde men elkaar met lichtsignalen of met slagwerk tegen een stuk rails. De provinciale leider van de Limburgse onderduikerorganisatie, de onderwijzer Jan Hendrikx uit Venlo, vond dat de Sevenumse organisatie model moest staan voor de hele provincie. Tot de in Sevenum ondergedokenen behoorde ook politicus Jan de Quay, de latere minister-president.

Leden van de Ordedienst hadden bij de hoeve 'Rust Roest' in Sevenum een afwerpplaats ingericht waar geallieerde vliegtuigen wapens en munitie konden droppen. Op 20 september 1944 kwam het in de omgeving van de boerderij tot een vuurgevecht tussen de verzetsmensen en plunderende Duitse militairen. De soldaten sloegen op de vlucht, maar kwamen een dag later terug met vijftig man. De hoeve werd met de grond gelijk gemaakt. OD'ers die achtergelaten wapens wilden ophalen, werden beschoten. Hierbij raakte één verzetsman zwaar gewond en werd een inwoner van Sevenum door een verdwaalde kogel dodelijk getroffen.

Sevenum werd bevrijd op 22 november 1944. Op deze dag heeft de bezetter nog wel een geallieerde bommenwerper aangeschoten. Het toestel maakte een noodlanding, niet ver van de Kleefsdijk. Omwonenden hielpen de piloot in de bossen te ontkomen. De gehavende propeller van dit toestel, die werd verborgen, domineert nu het oorlogsmonument in Sevenum.

Onthulling
Het monument is onthuld op 4 mei 1946. Het gerestaureerde monument is opnieuw onthuld op 4 mei 1970 door prof. dr. Jan de Quay, ter gelegenheid van de 25ste herdenking van de bevrijding.

Locatie
Het monument is geplaatst aan het Julianaplantsoen te Sevenum. Het gedenkteken is moeilijk bereikbaar voor minder-validen.

Bronnen

  • Gemeente Sevenum;
  • Limburgse monumenten vertellen 1940-1945 van H.J. Mans en A.P.M. Cammaert. (Maastricht, Stichting Historische Reeks Maastricht, 1994). ISBN 90 70356 67 8;
  • Sta een ogenblik stil... Monumentenboek 1940/1945 van Wim Ramaker en Ben van Bohemen. (Kampen, Uitgeversmaatschappij J.H. Kok Matrijs, 1980). ISBN 90 242 0185 3.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht