Adopteer een monument

Herdachte groepen: Burgerslachtoffers, Militairen in dienst van het Ned. Kon. 1940-1945, Militairen in dienst van het Ned. Kon. na 1945
Ontwerper: A.M.Bruggeman
Onthulling: 4 mei 1985
Adopteer dit monument.
Dit monument is in schooljaar 2019-2020 geadopteerd door Stanislas College.

Pijnacker, oorlogsmonument (foto: Prudent Staal CC BY 3.0)
Pijnacker, oorlogsmonument (foto: Prudent Staal CC BY 3.0)
Pijnacker, oorlogsmonument (foto: Prudent Staal CC BY 3.0)
Pijnacker, oorlogsmonument (foto: Prudent Staal CC BY 3.0)
Pijnacker, oorlogsmonument (foto: Prudent Staal CC BY 3.0)
Pijnacker, oorlogsmonument (foto: Prudent Staal CC BY 3.0)
Pijnacker, oorlogsmonument (foto: B. van Bohemen / NIOD)
Pijnacker, oorlogsmonument (foto: B. van Bohemen / NIOD)
Onthulling van het monument (Verenigingen Oud Militairen Indië- en Nieuw-Guineagangers Zuid-Holland Noord en Zuid-Holland Zuid.)

Het monument

Vorm en materiaal
Het oorlogsmonument in Pijnacker (gemeente Pijnacker-Nootdorp) is een uit rode baksteen opgetrokken gedenkmuur met aan de bovenzijde een band van witte natuursteen. Op de muur is een wit natuurstenen reliëf en een plaquette aangebracht. Op het reliëf is een mannenfiguur te zien, die neervalt. Het geheel is 1 meter 50 hoog, 3 meter 20 breed en 1 meter 20 diep.

Tekst

De tekst op het gedenkteken luidt:

'IK BEN PAS IN WAARHEID VRIJ
ALS ALLE ANDEREN VRIJ ZIJN'.

Symboliek
Met de vallende figuur heeft ontwerper A.M. Bruggeman de mensen willen weergeven die hun leven gegeven hebben. Daarnaast heeft de ontwerper het monument aan de omgeving aangepast en zodoende bijvoorbeeld de lijnen uit het Raadhuis erin laten terugkomen.

Wijziging
In 1997 is een plaquette aan het monument toegevoegd, ter nagedachtenis aan vier in het voormalige Nederlands-Indië omgekomen militairen. Het gedenkteken is toen ook verplaatst naar de andere zijde van het stadhuis (het hoofdgebouw) aan het Emmapark, tegenover het Postkantoor.
In april 2009 wordt het monument voor een vierde maal verplaatst en staat het voor de Dodenherdenking van 2009 in het Emmapark. Hiervoor stond het monument op het Raadhuisplein en werd het in september in het vorige jaar nog een paar meter opgeschoven vanwege de uitbouw van het voormalige raadhuis. Hierdoor kwam het beeld in de verdrukking en volgens betrokkenen niet meer tot zijn recht. Dit rechtvaardigde een nieuwe verhuizing naar het Emmapark.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Achternaam Voornamen Geboren Overleden
Erven Dirk 24-06-1922 23-05-1946

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het oorlogsmonument in Pijnacker (gemeente Pijnacker-Nootdorp) is opgericht ter nagedachtenis aan vier inwoners uit de gemeente die door oorlogshandelingen om het leven zijn gekomen.

De namen van de vier slachtoffers luiden:

D. van Erven, A. Hazeu, S.J. van Thiel en A. van der Vorm.

Een gedenkplaat herinnert aan deze vier militairen die zijn omgekomen tijdens de politionele acties in het voormalig Nederlands-Indië.

Oprichting
Het gedenkteken is opgericht omdat er behoefte was aan een gedenkplaats voor deze personen en de oorlog in het algemeen.

Onthulling
Het monument is onthuld op 4 mei 1985 door de heer H. Sietsma. In 1997, toen een deel van het stadhuis werd afgebroken, is het gedenkteken verplaatst naar de andere zijde van het stadhuis (het hoofdgebouw) aan het Emmapark, tegenover het Postkantoor. Tijdens deze verhuizing is tevens een plaquette aan het monument toegevoegd. Deze is onthuld op 20 september 1997 door burgemeester Drs. J. de Prieëlle en mevrouw van der Heul – van ’t Woudt, nabestaande van een van de slachtoffers.

Locatie
Het monument bevindt zich in het Emmapark te Pijnacker (gemeente Pijnacker-Nootdorp).

Bronnen

  • Gemeente Pijnacker-Nootdorp;
  • De heer W.G.H. Tas;
  • Monumenten/gedenktekens in de provincie Zuid-Holland voor overleden militairen in het voormalig Nederlands-Indië en Nieuw Guinea in de periode 1945-1962, uitgegeven door de Verenigingen Oud Militairen Indië- en Nieuw-Guineagangers Zuid-Holland Noord en Zuid-Holland Zuid.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.

Bloemen

| 3 mei 2020

Omdat vrijheid niet vanzelfsprekend is

Vollebregt | 3 mei 2020

Inge Weijenburg | 1 mei 2020

Evert | 1 mei 2020

Omdat we het niet mogen vergeten

Walter Vermeer | 28 april 2020