Adopteer een monument

Herdachte groepen: Militairen in dienst van het Ned. Kon. na 1945, Burgers voormalig Nederlands-Indië
Onthulling: 4 augustus 1994
Adopteer dit monument.

Delft, 'Indië-monument' (foto: Verenigingen Oud Militairen Indië- en Nieuw-Guineagangers Zuid-Holland Noord en Zuid-Holland Zuid. )
Delft, 'Indië-monument' (foto: Guntram Schrobler)
Delft, 'Indië-monument' (foto: Guntram Schrobler)

Het monument

Vorm en materiaal
Het 'Indië-monument' in Delft is een granieten plaquette, ingemetseld in een oude muur rond een van de tuinen van het Prinsenhof. De gedenkplaat is 60 centimeter hoog en 80 centimeter breed.

Tekst
De tekst op de plaquette luidt:

'VOOR ORDE EN VREDE
1945 1950
WIJ GEDENKEN DE DELFTSE MILITAIREN DIE GESNEUVELD
ZIJN IN HET VOORMALIG NEDERLANDS-INDIË.

P. VAN BEEK P. DEN HERTOG C. SLIERENDREGT
J. BREHM H. HUNNEGO P.K. STAM
W. DE BRUIN J. JUNG R. VAN STOLK
A. ESDERS A.H. MARGES G. VAN DER SPEK
W. HUISMAN G.P. VAN RIJN A.M. VALKENBURG
H.F. VAN ZELM.'

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het 'Indië-monument' in Delft is opgericht ter nagedachtenis aan zestien Delftse militairen die tijdens de periode 1940-1945 gesneuveld zijn in het voormalige Nederlands-Indië.

De namen van de zestien slachtoffers luiden:

P. v. Beek, J. Brehm, W. de Bruin, A. Esders, W. Huisman, P. den Hertog, H. Hunnego, J. Jung, A.H. Marges, G.P. v. Rijn, C. Slierendregt, P.K. Stam, R. v. Stolk, G. v.d. Spek, A.M. Valkenburg en H.F. v. Zelm.

Onthulling
Het monument is onthuld op 4 augustus 1994 door burgemeester mr. H.V. van Walsum en nabestaande de heer Stam.

Bronnen

  • Evenementenbureau Delft;
  • Monumenten/gedenktekens in de provincie Zuid-Holland voor overleden militairen in het voormalig Nederlands-Indië en Nieuw Guinea in de periode 1945-1962, uitgegeven door de Verenigingen Oud Militairen Indië- en Nieuw-Guineagangers Zuid-Holland Noord en Zuid-Holland Zuid.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht