Naar overzicht
Naar overzicht
  • Het monument
  • Leg een bloem
  • Uw verhaal

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument op de gevel van de St.-Alphonsusschool in Roermond is een plaquette van hardsteen. De gedenkplaat is 80 centimeter hoog en 50 centimeter breed.

Tekst
De tekst op de plaat luidt:

'TER NAGEDACHTENIS AAN
L. CLAESSENS * 1925
F. DENIS * 1907
J. FUCHS * 1899
J. HANNO * 1912
L. JANSSENS * 1907
W. JONGEN * 1900
T. OLJANS * 1926
W. OLJANS * 1922
H. SELDER * 1923
M. SEVENICH * 1928
J. TOBBEN * 1928
L. UPHUS * 1914
W. WINTERS * 1896
FRANS POOLS PARTIZAAN
GEFUSILLEERD
ELMPTERBOS

† 26 EN 27 DEC. 1944'.

De geschiedenis

Het monument op de gevel van de St.-Alphonsusschool in Roermond is opgericht ter nagedachtenis aan de veertien mannen die op 26 en 27 december 1944 door de bezetter in de bossen van het Duitse Elmpt zijn gefusilleerd.

De namen van de veertien slachtoffers luiden: L. Claessens, F. Denis, J. Fuchs, J. Hanno, L. Janssens, W. Jongen, T. Oljans, W. Oljans, F. Pools, H. Selder, M. Sevenich, J. Tobben, L. Uphus en W. Winters.

Onthulling
Het monument is onthuld op 30 december 1994 door de gebroeders Oljans, ter gelegenheid van de 50ste herdenking van de fusillade.

In het Duitse Elmpterwald (gemeente Niederkrüchten) is op 1 september 1996 een tweede monument opgericht ter nagedachtenis aan de veertien geëxecuteerde slachtoffers. Het gedenkteken bestaat uit een ovale kei met plaquette en veertien met elkaar vebonden in steen uitgehouwen kruizen. Jaarlijks wordt bij het monument op 30 december (datum van fusillade) een herdenking gehouden. De herdenkingsbijeenkomst wordt georganiseerd door Voettochtcomité 30 dec. 1944, contactpersoon: mevrouw A. Ramakers-Dahmen, 0475 – 33 27 67.

Oorlogsslachtoffers

Er zijn nog geen personen uit de database van de Oorlogsgravenstichting gekoppeld aan dit monument.

De Oorlogsgravenstichting heeft een database met namen en verhalen van oorlogsslachtoffers. Veel van deze slachtoffers worden herdacht door middel van een monument. Wilt u ons helpen om de namen en verhalen van slachtoffers te koppelen aan het monument waarop hun naam vermeld staat? Kijk dan op de website van de Oorlogsgravenstichting, ziet u in de database een naam die ook voorkomt op dit monument? Maak dan een account aan en koppel de persoon uit de database aan dit monument. Enkele dagen na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Meer informatie

Bronnen

  • Gemeente Roermond;
  • Stille getuigen… Een fotografische tocht langs grote en kleine oorlogsmonumenten in Maasniel, Herten en Roermond uitgegeven door de Roermondse Vrouwenraad ter gelegenheid van de herdenking van 50 jaar bevrijding van Roermond op 1 maart 1995.

Leg een bloem bij dit monument

Klik op onderstaande knop om een digitale bloem bij dit monument te leggen. Je kunt kiezen uit een rode gerbera, een witte roos of een blauwe Iris. Ook is het mogelijk om een persoonlijke boodschap toe te voegen. Nadat het formulier is verstuurd toont de bloem op deze pagina (vergeet niet om de pagina opnieuw te laden). 

Leg een bloem

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers


Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (zoals een correctie of aanvulling) doorgeven? Maak dan gebruik van de formulieren.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets anders melden? Kijk bij de veelgestelde vragen of stuur ons een bericht.

Tooltip contents