Adopteer een monument

Herdachte groepen: Burgerslachtoffers, Verzet Nederland
Ontwerper: Firma August Latiers en Zn.
Onthulling: 30 december 1994
Adopteer dit monument.

Roermond, 'Herdenkingsplaquette voor 14 vermoorde stadsgenoten' (foto: Harry Segers - Gemeente Roermond)
Roermond, 'Herdenkingsplaquette voor 14 vermoorde stadsgenoten' (foto: Harry Segers - Gemeente Roermond)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument op de gevel van de St.-Alphonsusschool in Roermond is een plaquette van hardsteen. De gedenkplaat is 80 centimeter hoog en 50 centimeter breed.

Tekst
De tekst op de plaat luidt:

'TER NAGEDACHTENIS AAN
L. CLAESSENS * 1925
F. DENIS * 1907
J. FUCHS * 1899
J. HANNO * 1912
L. JANSSENS * 1907
W. JONGEN * 1900
T. OLJANS * 1926
W. OLJANS * 1922
H. SELDER * 1923
M. SEVENICH * 1928
J. TOBBEN * 1928
L. UPHUS * 1914
W. WINTERS * 1896
FRANS POOLS PARTIZAAN
GEFUSILLEERD
ELMPTERBOS

† 26 EN 27 DEC. 1944'.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Achternaam Voornamen Geboren Overleden
Claessens Lodewijk Gerardus Hubertus 01-10-1925 26-12-1944

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument op de gevel van de St.-Alphonsusschool in Roermond is opgericht ter nagedachtenis aan de veertien mannen die op 26 en 27 december 1944 door de bezetter in de bossen van het Duitse Elmpt zijn gefusilleerd.

De namen van de veertien slachtoffers luiden: L. Claessens, F. Denis, J. Fuchs, J. Hanno, L. Janssens, W. Jongen, T. Oljans, W. Oljans, F. Pools, H. Selder, M. Sevenich, J. Tobben, L. Uphus en W. Winters.

Onthulling
Het monument is onthuld op 30 december 1994 door de gebroeders Oljans, ter gelegenheid van de 50ste herdenking van de fusillade.

In het Duitse Elmpterwald (gemeente Niederkrüchten) is op 1 september 1996 een tweede monument opgericht ter nagedachtenis aan de veertien geëxecuteerde slachtoffers. Het gedenkteken bestaat uit een ovale kei met plaquette en veertien met elkaar vebonden in steen uitgehouwen kruizen. Jaarlijks wordt bij het monument op 30 december (datum van fusillade) een herdenking gehouden. De herdenkingsbijeenkomst wordt georganiseerd door Voettochtcomité 30 dec. 1944, contactpersoon: mevrouw A. Ramakers-Dahmen, 0475 - 33 27 67.

Bronnen

  • Gemeente Roermond;
  • Stille getuigen... Een fotografische tocht langs grote en kleine oorlogsmonumenten in Maasniel, Herten en Roermond uitgegeven door de Roermondse Vrouwenraad ter gelegenheid van de herdenking van 50 jaar bevrijding van Roermond op 1 maart 1995.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.