Adopteer een monument

Herdachte groepen: Militairen in dienst van het Ned. Kon. 1940-1945, Burgerslachtoffers, Vervolgden Nederland
Ontwerper: Dhr. B.K. Haven
Onthulling: 1948
Adopteer dit monument.
Dit monument is in schooljaar 2018-2019 geadopteerd door Willem de Zwijgerschool.
Dit monument is in schooljaar 2017-2018 geadopteerd door Basisschool De Iekmulder.
Dit monument is in schooljaar 2018-2019 geadopteerd door Koning Willem-Alexanderschool.

Staphorst, oorlogsmonument (foto: Gemeente Staphorst)
Gedenkplaat Kamp Conrad (foto: Frits van Echten)

Het monument

Vorm en materiaal
Het oorlogsmonument in Staphorst is een cirkelvormige gedenkmuur van baksteen, waarin zwart natuurstenen gedenkplaten zijn gemetseld. Het gedenkteken is 2 meter hoog, 8 meter 60 breed en 6 meter diep.

Tekst
De tekst in het midden van de gedenkmuur luidt:

'1940 - 1945
VOOR HEN DIE VIELEN'.

Links en rechts van deze tekst zijn op gedenkplaten de namen van 42 oorlogsslachtoffers uit Staphorst aangebracht. Daarnaast wordt op drie gedenkplaatjes verwezen naar de kampen Beugelen, Conrad en 't Wiedegat, alle gevestigd in de gemeente Staphorst.

Wijziging
De gedenkplaat voor de joodse bewoners van het werkkamp 't Wiedegat is in 2002 aan het monument toegevoegd.

Digitaal Joods Monument
Een aantal joodse oorlogsslachtoffers dat op dit gedenkteken vermeld staat, is tevens opgenomen in het 'Digitaal Monument Joodse Gemeenschap in Nederland'. Hierin vindt u meer informatie over deze personen met waar mogelijk een korte biografie, familierelaties en adresgegevens.

Onder het kopje 'Geschiedenis' op deze pagina kunt u op een persoonsnaam klikken om doorverwezen te worden naar het Digitaal Joods Monument.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het oorlogsmonument in Staphorst is opgericht ter nagedachtenis aan 42 medeburgers die tijdens de bezettingsjaren door oorlogshandelingen zijn omgekomen. Een van hen sneuvelde in het voormalige Nederlands-Indië. Ook worden met het gedenkteken alle Nederlanders in herinnering gebracht die in de kampen Beugelen, Conrad en 't Wiedegat (gevestigd in de gemeente Staphorst) gevangen hebben gezeten, waaronder de joodse Emanuel Roos en Salomon van der Sluis. Vanuit deze kampen werden zij gedeporteerd.

Onthulling
Het monument is onthuld in 1948.

Locatie
Het monument is geplaatst op het Marktterrein, gelegen aan de Binnenweg te Staphorst.

Bronnen

  • Gemeente Staphorst;
  • Sta een ogenblik stil... Monumentenboek 1940|1945 van Wim Ramaker en Ben van Bohemen. (Kampen, Uitgeversmaatschappij J.H. Kok Matrijs, 1980). ISBN 90 242 0185 3;
  • http://www.destentor.nl/;
  • Joodse oorlogsmonumenten in de provincie Overijssel van H. Hamburger en J.C Regtien, met medewerking van Fr. van Echten (Bedum, Uitgeverij Profiel, 2002). ISBN 90 5294 294 8.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht