Adopteer een monument

Herdachte groepen: Geallieerde militairen
Adopteer dit monument.
Dit monument is in schooljaar 2016-2017 geadopteerd door Gemeente Dalfsen.
Dit monument is in schooljaar 2016-2017 geadopteerd door RKBS De Polhaar.

Het monument

Vorm en materiaal
Het geallieerde erehof in Dalfsen herbergt het stoffelijk overschot van 22 gesneuvelde militairen. Bij elk graf is een identiek grafteken van witte natuursteen geplaatst, met in reliëf een embleem en een kruis.

Symboliek
Het kruis is niet alleen een symbool van het christelijke geloof, maar herinnert tevens aan het offer dat de oorlogsslachtoffers brachten voor een leven in vrijheid.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het geallieerde erehof herinnert de inwoners van Dalfsen aan 22 militairen van het Britse Gemenebest die tijdens de Tweede Wereldoorlog in de strijd tegen de bezetter in en om Dalfsen zijn omgekomen.

De namen en sterfdata van de 22 oorlogsslachtoffers luiden:

Sergeant John Bonser Brown (1-5-1943), Flying Officer John Murray Dunsmuir (23-9-1944), Sergeant Herbert Charles Ellis (1-5-1943), Pilot Officer Leslie James Ellis (1-5-1943), Sergeant Joseph Hardy (20-10-1943), Flying Officer Angus Beverly Harvey (23-9-1944), Sergeant Warren Wallace Jarrett (27-8-1942), Flight Sergeant Charles Benjamin Jolliffe (20-10-1943), Flight Sergeant Raymond Larcome (23-9-1944), Sergeant Rex Lake Le Page (1-5-1943), Flying Officer James Westwood Leitch (20-10-1943), Filght Lieutenant Arthur George Macleod (20-10-1943), Sergeant Stanley Stuart McClellan (1-5-1943), Flight Sergeant Francis Edward Noble (20-10-1943), Flying Officer William Arnold Rollings (1-5-1943), Flight Sergeant Frederick Henry Pete Simmonds (20-10-1943), Sergeant Colin Hugh Mackenzie Smith (27-8-1942), Flight Sergeant Eric Henry Tunnell (23-9-1942), Sergeant Henry Thomas Augustus Turner (27-8-1942), Flight Sergeant Cyril Charles Viney (27-8-1942), Flying Officer Kenneth Derek Whisken (25-6-1942) en Sergeant Robert Williams (1-5-1943).

Oorlogsgravenstichting
De verspreid in Nederland gelegen Gemenebest oorlogsgraven zijn aangelegd en worden beheerd door de Commonwealth War Graves Commission (CWGC). Met de Oorlogsgravenstichting (OGS) zijn op basis van wederkerigheid onderhoudsafspraken gemaakt. Dit betekent dat de OGS verantwoordelijk is voor het onderhoud van Gemenebest oorlogsgraven in Nederland en de CWGC voor de Nederlandse oorlogsgraven op CWGC-erevelden in het buitenland. De OGS voert de werkzaamheden in nauwe samenwerking met de desbetreffende gemeente uit.

Locatie
Het erehof maakt deel uit van de Algemene begraafplaats, gelegen aan de Ruitenborghstraat te Dalfsen.

Bronnen

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.

Bloemen

Hans Berends en Toke Elshof | 4 mei 2020

Ook vandaag staan we stil bij de militairen en verzetsmensen die hun leven hebben gegeven voor onze vrijheid. We doen dat vanuit huis, maar de dankbaarheid is even groot.

H&S | 1 mei 2020

Het grootste offer voor ons allen. Dank.

Theo en Ria | 1 mei 2020

Een aantal jaren geleden hadden wij een Canadese oorlogsveteraan in ons huis. De oorlog kreeg voor ons betekenis. Inmiddels is deze man, Sheldon Spearman overleden. Ook willen wij hem gedenken!

Lucie Kleen | 1 mei 2020