Adopteer een monument

Herdachte groepen: Algemeen
Ontwerper: J. van de Kerks
Adopteer dit monument.

Wageningen, monument in museum De Casteelse Poort (bron: Museum De Casteelse Poort)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument in museum De Casteelse Poort te Wageningen is een schilderij in olieverf. Op het canvas staan de Canadese generaal Charles Foulkes, Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Bernhard en de Duitse kolonel-generaal Johannes Blaskowitz afgebeeld, samen met drie andere mannen. Het monument is 1 meter 65 hoog en 2 meter 15 breed. Het schilderij is een weergave van de ondertekening van de capitulatie door de bezetter op 5 mei 1945.

Wijziging
Oorspronkelijk bevond het schilderij zich in hotel de Wereld.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument in museum De Casteelse Poort herinnert de inwoners van Wageningen aan de bevrijding van 5 mei 1945.

In hotel De Wereld ondertekende de Duitse kolonel-generaal Johannes Blaskowitz de overgavebevelen ('Orders on the surrender'¹), in het bijzijn van generaal Charles Foulkes (opperbevelhebber van het Canadese bevrijdingsleger) en Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Bernhard.

Het gedenkteken is geschilderd in december 1953.

Locatie
Het schilderij hangt in museum De Casteelse Poort in het Bowlespark te Wageningen.

Bronnen

  • Gemeente Wageningen;
  • Museum De Casteelse Poort.

Noot
¹ Op 4 mei 1945, om 18:30 werd op de Lüneburger Heide in Duitsland de onvoorwaardelijke overgave van alle Duitse troepen in Nederland, noordwest-Duitsland, Helgoland en Denemarken geaccepteerd. Het document van overgave ('Instrument of surrender') treedt op 5 mei om 08:00 uur in werking. De Duitse vijandelijkheden in Nederland stoppen en Nederland is bevrijd. Vandaar dat wij op 5 mei onze vrijheid vieren. In Wageningen zijn op 5 mei de bevelen ter implementatie van het document van overgave getekend, de zogenaamde overgavebevelen ('Orders on the surrender').

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht