Adopteer een monument

Herdachte groepen: Burgerslachtoffers
Adopteer dit monument.

Het monument

Vorm en materiaal
De herdenkingsplaquette in Asenray (gemeente Roermond) is uitgevoerd in natuursteen. De gedenkplaat is 1 meter 20 hoog en 50 centimeter breed.

Tekst
De tekst op de plaquette luidt:

'TER NAGEDACHTENIS AAN

CHR. v. DIJCK
* 31.5.1926
† 6.11.1947
JAC. HERMANS
* 14.6.1927
† 18.12.1947

GEVALLEN IN INDONESIË'.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

De herdenkingsplaquette herinnert de inwoners van Asenray (gemeente Roermond) aan twee medeburgers die in het voormalige Nederlands-Indië door oorlogshandelingen zijn omgekomen.

De namen van de twee slachtoffers luiden:

C. van Dijck en J. Hermans.

Onthulling
Het monument is onthuld door de burgemeester van Asenray. Inwoners van het dorp dragen zorg voor het onderhoud van de plaquette.

Locatie
De gedenkplaat is bevestigd op de Sint Jozefkerk, gevestigd aan de Kerkstraat te Asenray (gemeente Roermond).

Bronnen

  • Gemeente Roermond;
  • Stille getuigen... Een fotografische tocht langs grote en kleine oorlofsmonumenten in Maasniel, Herten en Roermond uitgegeven door de Roermondse Vrouwenraad, ter gelegenheid van de herdenking van 50 jaar bevrijding van Roermond op 1 maart 1995.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht