Adopteer een monument

Herdachte groepen: Burgerslachtoffers, Vervolgden Nederland
Adopteer dit monument.

Wehl, oorlogsmonument (foto: Historische Vereniging Wehl)
Wehl, oorlogsmonument (foto: Historische Vereniging Wehl)

Het monument

Vorm en materiaal
Het oorlogsmonument in Wehl (gemeente Doetinchem) is een gemetselde gedenksteen met bronzen plaquette. Het gedenkteken is 2 meter hoog, 1 meter 50 breed en 14 centimeter diep.

Tekst
De tekst op de plaquette luidt:

'TER EERBIEDIGE
NAGEDACHTENIS
AAN HEN DIE ONS DOOR
DEN OORLOG 1940 : 1945
ONTVIELEN.

B.J. EVERS.
B. SLÖSSER.
L. SLÖSSER.
S. SLÖSSER.
W.J. NIERKES.
T.B. HEITINK.
J.A.R. BRUSSEN.
F.H. VAN EMDEN.
G.A. DIESVELD.
J. BERENDSEN.
J.M. LUKASSEN.
A.M. VAN MIERLO.

R.I.P.'.

Wijziging
Oorspronkelijk was de plaquette tegen de muur van het oude gemeentehuis bevestigd.

Digitaal Joods Monument
Een aantal joodse oorlogsslachtoffers dat op dit gedenkteken vermeld staat, is tevens opgenomen in het 'Digitaal Monument Joodse Gemeenschap in Nederland'. Hierin vindt u meer informatie over deze personen met waar mogelijk een korte biografie, familierelaties en adresgegevens.

Onder het kopje 'Geschiedenis' op deze pagina kunt u op een persoonsnaam klikken om doorverwezen te worden naar het Digitaal Joods Monument.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het oorlogsmonument in Wehl (gemeente Doetinchem) is opgericht ter nagedachtenis aan twaalf medeburgers die tijdens de bezettingsjaren door oorlogshandelingen zijn omgekomen.

De namen van de twaalf oorlogsslachtoffers luiden:

J. Berendsen, J.A.R. Brussen, G.A. Diesveld, F.H. van Emden, B. J. Evers, T.B. Heitink, J.L. Lukassen, A.M. van Mierlo, W.J. Nierkes, B. Slösser, L. Slösser en S. Slösser.

Saartje Slösser, haar zuster Betje en hun neef Levie woonden op de hoek van de Didamseweg en de Jhr. De Bellefroidweg in Wehl. Saartje en Betje werden in de Tweede Wereldoorlog opgepakt door de bezetter en gedeporteerd naar Sobibor. Daar zijn de zusters op 14 mei 1943 om het leven gebracht. Hun neef Levie Slösser dook onder, maar werd door een landwachter gearresteerd. Hij overleed op 18 februari 1945 in Vaihingen.

Bron
Joodse oorlogsmonumenten in de provincie Gelderland van H. Hamburger en J.C Regtien, met medewerking van Fr. van Echten (Bedum, Uitgeverij Profiel, 2005). ISBN 90 5294 333 8.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht