Naar overzicht
Naar overzicht
  • Het monument
  • Leg een bloem
  • Uw verhaal

Het monument

Vorm en materiaal
De plaquette voor Joop Kerstiëns in Wageningen is uitgevoerd in brons. Op de plaquette is in reliëf het portret van de heer Kerstiëns aangebracht.

Tekst
De tekst op de plaat luidt:

'JOOP KERSTIËNS
SYMBOOL VAN VERZET VOOR DE KSV ST. FRANSISCUS XAVERIUS, 1940-1945'.

De geschiedenis

De plaquette in Wageningen herinnert de leden van de Katholieke Studenten Vereniging aan Joop Kerstiëns, die om het leven kwam in de strijd tegen de bezetter.

Joop Kerstiëns kwam in 1940 in Wageningen studeren. Hier werd hij voorzitter van de Katholieke Studenten Vereniging (KSV). In datzelfde jaar ging hij in dienst en speelde een actieve rol in de strijd tegen de bezetter. Deze arresteerde hem en Joop Kerstiëns kwam als krijgsgevangene terecht in Mainz.

Later, toen hij weer teruggekeerd was naar Wageningen, sloot Kerstiëns zich aan bij de Orde Dienst. Met vele medestudenten werd hij, als reactie van de bezetter op de roof van het bevolkingsregister in januari 1943, gearresteerd en gevangen gezet in de kampen Amersfoort en Vught. Toen hij uit dit laatste kamp ontslagen werd, ontvluchtte Joop Kerstiëns met hulp van vrienden het land. Via Gibraltar kwam hij in Engeland terecht.

Tenslotte meldde hij zich als vrijwilliger bij het KNIL. Joop Kerstiëns sneuvelde op 21 maart 1946, tijdens een patrouilletocht in Borneo.

Onthulling
De plaquette is op 10 mei 1990 onthuld.

Oorlogsslachtoffers

Er zijn nog geen personen uit de database van de Oorlogsgravenstichting gekoppeld aan dit monument.

De Oorlogsgravenstichting heeft een database met namen en verhalen van oorlogsslachtoffers. Veel van deze slachtoffers worden herdacht door middel van een monument. Wilt u ons helpen om de namen en verhalen van slachtoffers te koppelen aan het monument waarop hun naam vermeld staat? Kijk dan op de website van de Oorlogsgravenstichting, ziet u in de database een naam die ook voorkomt op dit monument? Maak dan een account aan en koppel de persoon uit de database aan dit monument. Enkele dagen na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Meer informatie

Locatie
Het monument bevindt zich in de hal van de sociëteit Cantil van de KSV aan de Stadsbrink 373 te Wageningen.

Bron
www.wageningen1940-1945.nl

Leg een bloem bij dit monument

Klik op onderstaande knop om een digitale bloem bij dit monument te leggen. Je kunt kiezen uit een rode gerbera, een witte roos of een blauwe Iris. Ook is het mogelijk om een persoonlijke boodschap toe te voegen. Nadat het formulier is verstuurd toont de bloem op deze pagina (vergeet niet om de pagina opnieuw te laden). 

Leg een bloem

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers


Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (zoals een correctie of aanvulling) doorgeven? Maak dan gebruik van de formulieren.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets anders melden? Kijk bij de veelgestelde vragen of stuur ons een bericht.

Tooltip contents