Adopteer een monument

Herdachte groepen: Burgerslachtoffers
Ontwerper: E. Verhaaf; G. v.d. Pol
Onthulling: 3 mei 1946
Adopteer dit monument.

Wageningen, monument aan de Beekstraat (foto: Collectie Wageningen 1940-1945)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument aan de Beekstraat te Wageningen is een marmeren plaquette. Het monument is 50 centimeter hoog en 30 centimeter breed.

Tekst
De tekst op de gedenkplaat luidt:

'TER NAGEDACHTENIS AAN DE 28 SLACHTOFFERS
VAN DE BOMINSLAG OP 26 MAART 1943

DE BUURTVER.
ROODE DORP

WAGENINGEN
3 MEI 1946'.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument aan de Beekstraat te Wageningen is opgericht ter nagedachtenis aan 28 medeburgers die zijn omgekomen tijdens een V-1 bominslag op 26 maart 1943.

De namen van de 28 slachtoffers luiden:

Francina Margaretha Böhmer, Gerardus Wilhelmus Borsboom, Johannes Cornelis van Breenen, Willemijntje van Breenen, Jacob van Caspel, Felicitas Sophia Didi Maria Elisabeth van Caspel, Hendrina Johanna Derksen, Rutgerus Derksen, Theodorus Rutgerus Derksen, Johanna Drost, Jupiter van Ginkel, Auguste Viktoria Gries, Jacoba Maria van Haaften, Hendrika Jacoba Hendriks, Johanna Heijmen, Maartje Keuken, Hendricus Johannes Korf, Johannes Lammers, Geertje van Merkestijn, Johannes Hendrikus Pastoors, Aleida Rothuis, Johannes Rothuis, Adriana Ruijsch, Willem Hannes Ruijsch, Wilhelmus Johannus Verstegen, Evertje van de Weerd en Paulus Wolve.

De naam van het 28e slachtoffer is onbekend.

Oprichting
De oprichting van het monument was een initiatief van buurtvereniging Roode Dorp.

Onthulling
Het monument is onthuld op 3 mei 1946.

Locatie
Het monument bevindt zich aan de gevel van het pand aan de Beekstraat 7-9 te Wageningen.

Bronnen

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht