Adopteer een monument

Herdachte groepen: Algemeen
Onthulling: 9 juli 1945
Adopteer dit monument.
Dit monument is in schooljaar 2018-2019 geadopteerd door OBS De Tarthorst.

Wageningen, plaquette Hotel De Wereld (Dhr. Maarten van den Wijngaart CC BY 3.0)
Wageningen, plaquette Hotel De Wereld (Dhr. Maarten van den Wijngaart CC BY 3.0)

Het monument

Vorm en materiaal
De plaquette Hotel De Wereld in Wageningen is uitgevoerd in marmer. Op de plaat is een Canadese 'Maple Leaf' (esdoornblad) aangebracht. Ook is op de plaat een koperen gedenkplaat bevestigd. Het monument is 70 centimeter hoog en 70 centimeter breed. Onder de plaat is een smeedijzeren hekwerk bevestigd, waarin een tweede plaquette is gesoldeerd.

Teksten
De tekst op de gedenkplaat luidt:

'IN THIS BUILDING ON 5 MAY 1945
LT. CHARLES FOULKES CB CBE DSO
GENERAL OFFICER COMMANDING 1 CANADIAN CORPS
ACCEPTED THE UNCONDITIONAL
SURRENDERS OF 25 GERMAN ARMY
FROM COL. GEN. JOHANNES BLASKOWITZ'.

De tekst op de plaat in het hekwerk luidt:

'5 MEI
1945'.

Wijziging
Het hekwerk is op 5 mei 1947 aan het monument toegevoegd.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

De plaquette Hotel De Wereld herinnert de inwoners van Wageningen aan de bevrijding van 5 mei 1945. In hotel De Wereld ondertekende de Duitse kolonel-generaal Johannes Blaskowitz de overgavebevelen ('Orders on the surrender'¹), in het bijzijn van generaal Charles Foulkes (opperbevelhebber van het Canadese bevrijdingsleger) en Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Bernhard.

Onthulling
Het monument is onthuld op 9 juli 1945 door luitenant-generaal Charles Foulkes. Het smeedijzeren hekwerk is in de jaren 1945-1946 vervaardigd door leerlingen van de Ambachtschool in Wageningen, naar een ontwerp van tekenleraar J. Douwenga. Het hekwerk is op 5 mei 1947 door het Comité van het Wagenings Vredesmonument aangeboden aan de gemeente.

Locatie
De plaquette is aangebracht op de gevel van Hotel De Wereld, gelegen aan het 5 Mei Plein te Wageningen.

Bronnen

Noot
¹ Op 4 mei 1945, om 18:30 werd op de Lüneburger Heide in Duitsland de onvoorwaardelijke overgave van alle Duitse troepen in Nederland, noordwest-Duitsland, Helgoland en Denemarken geaccepteerd. Het document van overgave ('Instrument of surrender') treedt op 5 mei om 08:00 uur in werking. De Duitse vijandelijkheden in Nederland stoppen en Nederland is bevrijd. Vandaar dat wij op 5 mei onze vrijheid vieren. In Wageningen zijn op 5 mei de bevelen ter implementatie van het document van overgave getekend, de zogenaamde overgavebevelen ('Orders on the surrender').

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.