Adopteer een monument

Herdachte groepen: Burgerslachtoffers
Ontwerper: Ben Guntenaar
Onthulling: 3 mei 1952
Adopteer dit monument.

Het monument

Vorm en materiaal
Het 'Sportmonument' te Wageningen is een zandstenen beeld van een stervende mensenfiguur die een brandende fakkel doorgeeft aan een ander. Het beeld is geplaatst op een voetstuk. In de sokkel is een metalen plaquette ingemetseld.

Tekst
De tekst op de plaat luidt:

'TER NAGEDACHTENIS AAN DE WAGENINGSE SPORTMENSEN
WELKE IN DE JAREN 1940 - 1945
DE WAGENINGSE SPORTGEMEENSCHAP ZIJN ONTVALLEN'.

Symboliek
De brandende fakkel staat symbool voor het vuur van het verzet.

Wijzigingen
Oorspronkelijk was de tekst weergegeven op een plaquette, ingemetseld in een muur naast het gedenkteken. Toen het monument in 1998 verplaatst werd van het voetbalstadion van FC Wageningen op de Wageningse Berg naar de Mondriaanlaan is het metalen plaatje aan het gedenkteken toegevoegd. Door de verhuizing is tevens de steen met de namen van de zeventien omgekomen sporters verdwenen.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het 'Sportmonument' te Wageningen is opgericht ter nagedachtenis aan zeventien leden van lokale sportverenigingen die tijdens de Tweede Wereldoorlog door oorlogshandelingen om het leven zijn gekomen.

De namen van de tien omgekomen leden van de Wageningse Voetbal Vereniging luiden: H. van Dam, A, Eimers, J. van Harn, B. Looijs, J.N. Jochems, G.G. van Poeteren, J. Westland, W. Westland, J.H. Willemsen en W. Zittersteijn.

De namen van de twee omgekomen leden van Korfbalvereniging Vada luiden: E.R. Caspers en C. van de Kraats.

De namen van de twee omgekomen leden van Sportvereniging S.K.V. luiden: B. Oranje en G. IJzelendoorn.

De namen van de twee omgekomen leden van voetbalvereniging W.A.V.V. luiden
: J.W. van Aggelen en A. Bozelie.

De naam van het omgekomen lid van gymnastiekvereniging H.B.S. luidt: A.K. Jansen.

Oprichting
De oprichting van het monument was een initiatief van voetbalvereniging W.V.V. Wageningen.

Onthulling
Het monument is onthuld op 3 mei 1952 door mevrouw E.C. van Poeteren-van Goor, de moeder van een van de slachtoffers, Ir. G. van Poeteren, destijds eerste doelverdediger van W.V.V. Wageningen.

Bronnen

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht