Adopteer een monument

Herdachte groepen: Verzet Nederland
Ontwerper: Ir. J. Bongaerts
Onthulling: 19 augustus 1945
Adopteer dit monument.

Het monument

Vorm en materiaal
Het verzetsmonument in Maasniel (gemeente Roermond) is een gedenkplaat van Labrador-graniet, gevat in een bakstenen muur. Op de plaat is een afbeelding van de Nederlandse leeuw aangebracht.

Tekst
De tekst op de gedenkplaat luidt:

'VOOR GOD KONINGIN EN VADERLAND
VIELEN TIJDENS DE DUITSCHE BEZETTING
J.P.H. FRENKEN J.H. SMEETS
H. REULEN A.H. UMMELS
J.F. SOENTJENS J.M. VAN LAAR.'

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het verzetsmonument in Maasniel (gemeente Roermond) is opgericht ter nagedachtenis aan zes verzetsmensen uit het dorp die tijdens de Tweede Wereldoorlog in de strijd tegen de bezetter zijn omgekomen.

De namen van de zes slachtoffers luiden:

J.P.H. Frenken, J.M. van Laar, J.H. Smeets, J.F. Soentjens, H. Reulen en A.H. Ummels.

Onthulling
Het monument is onthuld op 19 augustus 1945.

Bronnen

  • Gemeente Roermond;
  • Limburgse monumenten vertellen 1940-1945 van H.J. Mans en A.P.M. Cammaert. (Maastricht, Stichting Historische Reeks Maastricht, 1994). ISBN 90 70356 67 8;
  • Stille getuigen... Een fotografische tocht langs grote en kleine oorlogsmonumenten in Maasniel, Herten en Roermond uitgegeven door de Roermondse Vrouwenraad ter gelegenheid van de herdenking van 50 jaar bevrijding van Roermond op 1 maart 1995.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht