Adopteer een monument

Herdachte groepen: Geallieerde militairen
Onthulling: 1 november 1945
Adopteer dit monument.

Monument in het Openluchttheater (Foto: Huib Laurens)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument in het Openluchttheater te Ede is een bakstenen zuil met een plaquette van zwart marmer. Aan de bovenzijde van de plaat bevindt zich een afbeelding van twee geweren en aan de onderzijde een esdoornblad. De plaquette is 75 centimeter hoog en 50 centimeter breed.

Tekst
De tekst op het monument luidt:

'DAMAGE TO THIS THEATRE
BY THE GERMANS
WAS REPAIRED BY
SOLDIERS OF HEADQUARTERS
7 CANADIAN INFANTRY BRIGADE
AUGUST 1945'.

Symboliek
Het esdoornblad ('Maple Leaf') is het nationale symbool van Canada.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Achternaam Voornamen Geboren Overleden
Eindhoven Gerrit 22-10-1913 27-02-1942

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument in het Openluchttheater herinnert de inwoners van Ede aan de Canadese militairen van de 7de Infanterie Brigade die direct na de bevrijding in Ede waren gelegerd. Zij hebben het door de bezetter beschadigde Openluchttheater opgeknapt. In november 1945 keerden zij terug naar huis.

Onthulling
Het monument is onthuld in november 1945.

Bronnen

  • Gemeente Ede.
  • Herinneringen voor de toekomst van Jan Durk Tuinier (Utrecht, Stichting Comité Nationale Feestdagen Gemeente Ede en Stichting Vredeseducatie, 1995).
  • Ede 1940 - 1945 van Vincent Lagerwij en Gert Plekkringa (Barneveld, BDU, 1985).

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.